Rooibosthee – het is lekker, zit boordevol met antioxidanten en helpt ook nog eens bij tal van gezondheidsklachten zoals huidproblemen, allergieën en hart-en vaatziekten. Niet voor niets behoort deze thee tot een van de populairste theesoorten ter wereld! Onlangs kondigden nieuwssites aan dat rooibosthee steeds schaarser wordt en op den duur zelfs helemaal van de markt kan verdwijnen. Reden hiervoor is onder andere een mislukte oogst. Welke gevolgen heeft dit? Kunnen we hier iets aan doen? Waar komt de rooibosthee eigenlijk vandaan en hoe wordt het gemaakt? In deze blog vertellen we je alles over de populaire theesoort.

Rooibosthee, Rooibos teaRooibos, oftewel ‘Aspalathus linearis’ zoals de officiële naam luidt, is een plant uit de vlinderbloemenfamilie. Deze plant komt uitsluitend voor in het fynbos, een zeer soortenrijke vegetatie in het Cedergebergte in Zuid-Afrika. Bewoners van het gebied ontdekten eind 19e eeuw dat ze een smakelijke, aromatische drank konden maken van de bladeren van de rooibosplant. Ze waren de eersten die de plant oogsten, door de struiken te kappen, de takken te kneuzen en de rooibos vervolgens in hoopjes te laten fermenteren en ze in de zon te laten drogen. Een proces dat vandaag de dag nog altijd op dezelfde wijze plaatsvindt.


Rooibosthee als exportproduct

In 1904 werd rooibos voor het eerst verhandeld door een Russische immigrant. In 1930 zag ook arts en natuurliefhebber P. Le Fras Nortier de waarde in van rooibos als landbouwgewas. Al gauw werd de productie van rooibos steeds zakelijker en de theesoort steeds populairder. In 1997 werd de eerste rooibosthee naar Nederland geïmporteerd en sindsdien zijn wij een fervent gebruiker van de theesoort. Meer recentelijk ontdekte ook Azië de theesoort, waardoor ook zij fan zijn geworden van de rooibosthee. Met als gevolg dat de vraag naar de theesoort in de afgeholpen jaren flink is gestegen.

Rooibos is gezond én lekker!

En die populariteit is niet zo gek als je ziet welke gunstige invloeden het drinken van rooibosthee heeft op het menselijk lichaam. In tegenstelling tot andere theesoorten bevat rooibos bijna geen tannine, het stofje dat zorgt voor de bittere smaak, en geen cafeïne. Hierdoor kun je de thee ook gerust ’s avonds drinken. Daarnaast zit rooibos boordevol antioxidanten, zoals vitamine C, calcium en ijzer. Veel mensen geven aan dat rooibos een licht ontspannende werking heeft en helpt bij slaapproblemen. Daarnaast helpt het drinken van rooibos bij hooikoorts, astma, allergieën, maagklachten en huidproblemen zoals acne en eczeem. Ook voor baby’s is rooibos heel gezond. Zo werkt rooibos bij darmkrampjes. Vanwege de helende werking wordt rooibos ook veel in huidverzorgingsproducten verwerkt.

Vier keer zo duur dan gewone thee

Enig nadeel van rooibos is dat het uitsluitend in het Cedergebergte in Zuid-Afrika kan groeien. Nergens anders ter wereld (tot dusver bekend) zijn de klimatologische- en bodemomstandigheden zo geschikt als daar. Vandaar dat de verkoop van rooibosthee volledig afhankelijk is van de oogst in Zuid-Afrika. Vanwege de droogte waar het gebied de afgelopen tijd mee te maken heeft gekregen, is de meest recente oogst mislukt. Direct gevolg hiervan is dat de prijs behoorlijk is toegenomen, namelijk met 400 procent! Maar als we experts mogen geloven is de kans dat rooibosthee echt een luxeproduct wordt, zoals bijvoorbeeld bij kaviaar, toch redelijk klein. Er is al ingespeeld op de toenemende vraag doordat er steeds meer rooibosthee wordt aangeplant in het gebied. Het wachten is nu vooral op betere weersomstandigheden. Voordat de oogst dus weer op een goed niveau zit, zal er wel wat tijd overheen gaan. Hierdoor kan het lastig zijn om het product in de nabije toekomst te kopen, maar de verwachting is dus dat dit tijdelijk is.

Extra thee inslaan

Gelukkig blijft de rooibosthee van ons eigen merk TÉ VALENTE voorlopig gewoon verkrijgbaar, omdat wij een extra grote voorraad hebben ingeslagen. Dus: ben jij een fervent gebruiker van rooibosthee en kun je niet zonder jouw favoriete theesoort? Of wil je jouw aanbod rooibosthee op de werkvloer of in jouw horecagelegenheid veiligstellen? Koop dan vast wat extra rooibosthee in via onze webshop!