Valente MadeBlue

SI Coffee Solutions werkt samen met Made Blue voor schoon drinkwater in Afrika  

Duurzaamheid is voor SI Coffee Solutions enorm belangrijk vandaar ook de samenwerking met MadeBlue. Samen met Made Blue, een stichting die waterprojecten realiseert in ontwikkelingslanden, zetten wij ons in om schoon drinkwater te creëren in Afrika. Bij elke verkochte zak koffiebonen, doos koffiebekers en waterfilters worden een groot aantal liters water beschikbaar gemaakt voor gebieden waar de toegang tot schoon drinkwater minimaal is.

 Het idee voor de samenwerking kwam tot stand nadat Peter van Dongen, oprichter en directeur van SI Coffee Solutions, zelf inMadeBlue waterproject aanraking kwam met de erbarmelijke leefomstandigheden in Afrika. “In oktober 2017 nam ik deel aan de Africa Classic, een 400 kilometer lange fietstocht door Afrika, georganiseerd door Amref Flying Doctors om geld in te zamelen voor ontwikkelingslanden,” vertelt Peter. “Ik heb hierdoor met eigen ogen gezien hoe zwaar het leven van mensen in ontwikkelingslanden is. Waar wij in Westerse landen dagelijks gemiddeld per persoon zo’n 110 liter water gebruiken voor ons levensonderhoud, moeten mensen in Afrika het doen met 10 tot 15 liter water en heel wat kilometers afleggen om waterfaciliteiten te bereiken. Dat was een enorme eyeopener.

Actieve bijdrage

De wetenschap dat schoon drinkwater geen vanzelfsprekendheid is, in combinatie met de ervaring van Peter in Afrika, deed SI Coffee Solutions doen besluiten om actief bij te dragen aan het creëren van water in ontwikkelingslanden. “Duurzaamheid is altijd al een speerpunt binnen ons bedrijf geweest,” aldus Peter. “Zo werken we samen met lokale boeren voor de vergaring van koffiebonen en de bereiding van onze melanges en hebben wij optimale aandacht voor de groeiomgeving, medewerkers en zorg voor de planten. Ook in ons pand in Nuenen proberen we onze voetafdruk zo klein mogelijk te houden door middel van duurzame oplossingen zoals ledverlichting en automatische lichtsensoren. Met het waterproject breiden we niet alleen ons beleid ten aanzien van duurzaamheid uit, we helpen ook actief mee aan het creëren van iets waar nog steeds 663 miljoen mensen wereldwijd tekort aan hebben: schoon drinkwater. Hiervoor werken we samen met Made Blue, een van de partners van Amref Flying Doctors. Zij werken heel transparant, open en eerlijk Zo worden alle acties gemeten, zodat bijgehouden wordt hoeveel schoon drinkwater is gecreëerd. De cijfers worden bovendien via officiële wegen gecontroleerd.”

25 miljoen liter water per jaar

 

Voor de samenwerking met Made Blue realiseert SI Coffee Solutions bij elke verkochte zak koffiebonen, doos koffiebekers en waterfilters een groot aantal liters water. Peter: “Het doel is zo om per jaar minimaal 25 miljoen liter schoon drinkwater beschikbaar te maken voor gebieden waar dat het meest nodig is. Daarnaast willen we op termijn de schoon drinkwater-gedachte doortrekken in onze waterlijn, AQUA VALENTE, dat samen met de theelijn en koffielijn onderdeel uitmaakt van onze eigen brand VALENTE. Zo willen we met het aanbieden van verschillende soorten water, waterfiltratie en reiniging nog eens extra schoon drinkwater genereren voor ontwikkelingslanden. Met de realisatie van onze nieuwe locatie in Nuenen, ter uitbreiding van onze huidige activiteiten, willen we deze acties in gang gaan zetten.”

Veel impact

Ook Made Blue is enthousiast over de samenwerking. “Wij zijn enorm blij met de inspanningen vanuit SI Coffee Solutions en hebben in hen niet alleen een deelnemer, maar een echte ambassadeur gevonden,” vertelt Machiel van Dooren, directeur en medeoprichter van Made Blue. “Het is geweldig dat zij met hun producten en diensten ten aanzien van koffie, thee en water, de boodschap van Made Blue verder tot uiting willen brengen. We hopen samen veel mensen bewust te maken van het belang van schoon drinkwater en denken dat de acties van SI Coffee Solutions voor veel impact zullen zorgen. Daarnaast vinden wij het erg leuk om te zien hoe gedreven en betrokken het bedrijf is, mede vanwege de persoonlijke ervaring van Peter. Hierdoor hebben wij het gevoel een mooie verbinding aan te gaan.”