Spring naar content

Vacature directeur Valente

13 juni 2024

Voor 32 uur per week

Korte beschrijving

Heb jij de belangen van je medemens altijd op je netvlies? Voor Valente is ADJ is op zoek naar een inspirerende en betrokken directeur. Breng jij een frisse blik mee en heb jij hart voor de maatschappelijke zaak? Ben jij een geboren netwerker en beweeg jij je gemakkelijk binnen een politiek-bestuurlijk context? Reageer dan nu!

Functieomschrijving

Valente is de landelijke branchevereniging voor organisaties die hulp en begeleiding bieden aan kwetsbare mensen in onze samenleving, zoals dakloze mensen, mensen die te maken hebben met huiselijk geweld en cliënten in begeleid en beschermd wonen.

Door het aankomende vertrek van de huidige directeur is Valente op zoek naar een nieuwe directeur. Onder leiding van de vertrekkend directeur is Valente als organisatie stevig neergezet. Aan de nieuwe directeur is de taak van de doorontwikkeling: die van het bureau, het opzetten van een visie op ‘de vereniging van de toekomst’ en het opstellen van een inhoudelijke meerjarenstrategie.

Als directeur geef je leiding aan het verenigingsbureau, waar 17 collega’s in goede sfeer samenwerken. Voor hen ben je een sparringpartner op de inhoud en leid je het bureau met visie, humor en betrokkenheid. Goed werkgeverschap staat bij jou hoog op de agenda, dit doe je onder andere door samen met de medewerkers zaken te prioriteren en knopen door te hakken waar nodig. 

Daarnaast ben je als directeur, samen met de voorzitter van het bestuur, het boegbeeld van Valente naar buiten toe. Je hebt goed zicht op de belangen van Valente, je luistert naar leden en bent betrokken bij hun werkzaamheden. Je staat voor de belangen van de leden en weet deze te agenderen bij de politiek op landelijk- en lokaalniveau. Als directeur weet je wat er speelt in de samenleving en sta je vooraan als het gaat om nieuwe ontwikkelingen. Je hebt een goed gevoel voor politiek-bestuurlijk verhoudingen en je kent de fijne kneepjes van strategische beleidsontwikkeling en samenwerking. 

Je bent gericht op samenwerking binnen en buiten de vereniging. Je brengt een objectieve en optimistische blik mee, je straalt energie uit en denkt in kansen. Jij denkt buiten de kaders om nieuwe verbindingen en kansen mogelijk te maken. 

Het bestuur van Valente stuurt op afstand en fungeert ook als een goede sparringpartner voor de directeur. Met jouw uitstekend gevoel voor orde en verhoudingen zorg je voor een goede balans in de samenwerking, met zowel het bestuur als met de leden. Je houdt van de dynamiek van een vereniging en kan nieuwe processen en werkwijzen in gezamenlijkheid vormgeven met bestuur, de leden en het bureau. In de rol van ambtelijk secretaris bereid je de bestuursvergaderingen en ALV’s voor en je legt verantwoording af aan het bestuur. 
 

Als directeur beschik je in elk geval over de volgende kennis en ervaring:

 • academisch werk- en denkniveau;
 • grote affiniteit met de doelgroep van Valente;
 • ruime ervaring in een eindverantwoordelijke rol; 
 • brede maatschappelijke oriëntatie; 
 • bedrijfsmatig inzicht;
 • coachende en dienende manier van leiderschap;
 • ervaring met belangenbehartiging op verschillende niveaus; 
 • kennis van de dynamiek van verenigingen; 
 • ervaring als lobbyist is een pré;
 • visie op en kennis van de belangrijkste trends ten aanzien van een moderne (branche)vereniging.

Daarnaast herken je je in de volgende persoonlijke kenmerken:

 • optimistisch en betrokken;
 • ambitieus en innovatief;
 • transparant en betrouwbaar; 
 • humoristisch en benaderbaar;
 • verbindend, en communicatief.

Organisatie

Valente is de landelijke branchevereniging voor organisaties die hulp en begeleiding bieden aan kwetsbare mensen in onze samenleving, zoals dakloze mensen, mensen die te maken hebben met huiselijk geweld en cliënten in begeleid en beschermd wonen. De branchevereniging vertegenwoordigt tientallen instellingen en instanties uit het hele land, verbindt duizenden professionals en zorgt voor een continue dialoog tussen branche, politiek en maatschappij.

Dat doet zij onder meer door organisaties te adviseren, kennisdeling en ervaringsdeskundigheid te faciliteren en belanghebbenden te raadplegen en informeren. Mede dankzij deze activiteiten wordt de stem van zo’n honderdduizend cliënten gehoord. Op lokaal, regionaal én landelijk niveau.

Valente is van, voor en door de leden. De vereniging is een netwerkorganisatie waarbinnen diverse vaste en tijdelijke samenwerkingsverbanden en themagroepen werken aan beleidsontwikkeling en belangenbehartiging. De vereniging richt zich op vier speerpunten: belangenbehartiging, vakmanschap, kennisdeling en innovatie. De vereniging telt ca. 77 leden.

De visie van Valente is: mensen die door psychische of sociale omstandigheden een kwetsbare positie in onze samenleving innemen, mensen met langdurige psychische problematiek, mensen die te maken hebben met huiselijk geweld en mensen die dakloos zijn of dreigen te worden hebben recht op een veilige en volwaardige positie in onze samenleving. Een positie waarin ze als mensen naar eigen vermogen en met eigen keuze betekenisvol kunnen bijdragen.

De missie van Valente is om samenwerkingsverbanden te vormen en ondersteunen om dit doel te verwezenlijken.

Arbeidsvoorwaarden

De aanstelling bij Valente vindt in eerste instantie plaats voor de periode van een jaar, met de intentie om daarna met elkaar door te gaan. Het salaris betreft schaal 13 van de CAO Sociaal Werk. Daarnaast zijn er de volgende secundaire arbeidsvoorwaarden: 

 • een Individueel Keuze Budget (IKB) van 17,05% van je brutosalaris, in het IKB zit onder andere 8% vakantiegeld, 8,3% eindejaarsuitkering en bovenwettelijk verlof verwerkt;
 • een loopbaanbudget t.b.v. duurzame inzetbaarheid;
 • een pensioenregeling bij het PFZW;
 • laptop en telefoon;
 • een centraal gelegen kantoor, direct naast station Amersfoort Centraal.

Procedure

Bij de werving en selectie laat Valente zich bijstaan door het bureau ADJ. Een referentiecheck, een diplomacheck en een assessment kunnen deel uitmaken van deze procedure. Solliciteren kan via onderstaande solliciteerknop, op de website van ADJ.

Jouw reactie, voorzien van motivatiebrief en CV, zien wij graag voor 8 juli tegemoet.