Valente Festival – 13 november 2024
Dien je voorstel in en doe mee!
Op woensdag 13 november 2024 organiseren we de 2e editie van het Valente festival. Het wordt opnieuw een dag vol bijzondere ervaringen en ontmoetingen, waarbij van elkaar geleerd wordt en relevante informatie wordt gedeeld. Met een inhoudelijk programma vóór en grotendeels ook dóór leden van Valente. Grijp nu je kans om een programmavoorstel in te dienen en geef kleur aan het festival met jouw input.
Zo werkt het:
- Lees de informatie op de website, zoals de criteria
- Kies minimaal één thema en een van de drie werkvormen
- Bedenk een praktisch haalbaar programmaonderdeel dat hierop aansluit
- Dien je voorstel uiterlijk 14 april via dit formulier in. Wij vinden een eerlijke en transparante selectie belangrijk. Programmavoorstellen die na de aanlevertermijn worden aangeleverd, nemen we daarom niet meer in overweging.
- Begeleid je voorstel met een korte concrete en wervende tekst. Waarom verdient jouw idee een plek? De programmaraad beoordeelt de voorstellen en stelt het definitieve programma vast. Indien nodig, nemen we contact met je op voor verdere informatie of verduidelijking.
- Uiterlijk 31 mei ontvang je een terugkoppeling of je voorstel is gehonoreerd of niet.
- Aanvraag gehonoreerd? Dan heb je een plekje op het Valente festival 2024 bemachtigd!
Wanneer je een onderdeel organiseert, krijg je – afhankelijk van het aantal betrokkenen – maximaal twee vrijkaarten. Kom je met meer personen, dan betalen ze de normale toegangsprijs.
Valente stimuleert samenwerking tussen organisaties. Om die reden worden de twee vrijtickets per programmaonderdeel zoveel mogelijk over de verschillende betrokken organisaties verdeeld.
Vanwege het van-voor-door leden principe bieden wij geen uurtarief of reiskostenvergoeding aan. Deze dienen op kosten van de eigen organisatie gemaakt te worden. Uitzondering daarop geldt voor ervaringsdeskundigen die op vrijwillige basis werkzaam zijn bij een organisatie.
Criteria
Zorg ervoor dat je programmavoorstel voldoet aan deze vier criteria:
- Het programmavoorstel sluit aan bij minimaal één van de zes thema’s (zie hieronder)
- Het programmavoorstel is intersectoraal interessant; (bijv. voorstel is interessant voor BW&B en VO)
- Voorstellen met een commercieel karakter of afkomstig vanuit een commerciële organisatie worden afgewezen
- Specifiek voor de workshops geldt dat deze in samenwerking met een ander lid OF in samenwerking met een externe moeten worden georganiseerd. Weet je niet met wie je kan samenwerken? Laat dit geen drempel zijn om een voorstel in te dienen. We denken graag mee om vanuit ons netwerk mensen te verbinden.
Het voorstel maakt meer kans als het ervaringsdeskundig/cliëntperspectief zichtbaar betrokken is.
Zes thema’s
Uit de vele onderwerpen die nu leven, heeft Valente er zes uitgekozen.
Klik op de pijltjes om meer te lezen over een van de thema’s.
Leden van Valente vormen het morele kompas van de opvang en ondersteuning. Zij hebben een belangrijke taak om te werken vanuit een fundering van mensenrechten en voor onze sector relevante internationale verdragen. Dit zien wij terug in de beroepscompetenties van de medewerkers maar ook in de visie op herstel; het bevorderen van de eigen regie van de cliënten, op veiligheid en veilig opgroeien, volwaardig meedoen (o.a. participatie), op het werken vanuit gelijkheid en de visie op wonen. Wonen als recht i.p.v. wonen als onderdeel van de woonladder.
Laten we elkaar inspireren, dromen delen en ons richten op de langere termijn, met speciale aandacht voor de wijk, preventie en informele zorg. Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in de samenleving? Welke digitale ontwikkelingen zijn er? Wat betekent dit voor de manier van organiseren (netwerksamenwerkingen, fusies, opheffen)? En voor het aanbod? Gaan we bijvoorbeeld een gezamenlijk aanbod organiseren voor ambulante cliënten (‘herstel op recept’)? We gaan in op de veranderingen in de rol van medewerkers, vakmanschap en de waarde van ervaringsdeskundigheid. Daarnaast willen we met elkaar verkennen hoe we het stelsel en de financiering kunnen ontschotten, zodat er meer rust komt in het stelsel. Laten we samen de huidige uitdagingen in kaart brengen en bespreken hoe we deze kunnen overwinnen.
Valente en haar leden werken aan hun maatschappelijke opgave, waarbij netwerken en lobby belangrijke instrumenten zijn. Gemeenten zijn onze partner én opdrachtgever: hoe werk je samen, vanuit welke managementstrategie, met welke andere stakeholders en tools? Data dragen bij aan vergroting van inzicht en helpen het verschil te maken, maar: het ene onderzoek is het andere niet. Welke data en onderzoeken helpen ons om echt impact te maken? Peersupportgroepen en burgerinitiatieven zijn onmisbaar voor doorontwikkeling en draagvlak. Hoe betrek en benut je al die verschillende perspectieven? We zijn op zoek naar inspirerende voorbeelden en dwarse denkers die in een versnipperd stelsel voorwaarden creëren voor veiligheid en herstel, dwars door alle stelselvraagstukken heen kijken naar wat wél kan en hun meest impactvolle ervaringen, successen en hoofdbrekens willen delen met andere leden.
Valente lanceerde in 2022 haar pleidooi voor veilig opgroeien en benoemde onder meer preventie, gefaseerde samenwerking, focus op veiligheid en ontwikkeling, inzet van effectieve werkwijzen en wegnemen van financiële barrières als bouwstenen. Anno 2024 komt de Raad Volksgezondheid en Samenleving met het advies Kinderen uit de knel en krijgt ons pleidooi bijval en bedding in een bredere discussie. Hoe sluiten we daar goed op aan, welke impact gaan wij samen maken op dit vlak? Voor elkaar zichtbaar maken hoe leden bezig zijn is een eerste stap. Ook belangrijk: onze expertise positioneren en verbinden met die van andere specialisten (jeugdzorg, kinderbelangengroepen, onderzoekers) die ons iets te bieden hebben: hoe doen we dat in onze regio’s? En is dat genoeg om te voorkomen dat kinderen de rekening van hun ouders betalen en we de maatschappelijke kosten van herhaling van ongewenste patronen naar de toekomst doorschuiven? Met elkaar en met externen gaan we op zoek naar effectievere strategieën voor de toekomst.
Wat is ‘passend wonen’ en ‘passende ondersteuning’ en wie vormen eigenlijk de zg. specifieke of bijzondere doelgroepen? In de praktijk blijkt dat er een groep mensen is met dusdanig complexe zorgvragen of context dat zij niet makkelijk te plaatsen zijn bij de leden van Valente. Hoe ziet deze groep eruit? Wat zien de leden van Valente als het gaat om ‘moeilijk plaatsbare’ cliënten in de praktijk? En zijn er woonvormen die aansluiten bij de zorg en/of ondersteuningsvraag van deze cliënten? Met aandacht voor mensenhandel, uitbuiting en de positie van LHBTIQ+ en/of langdurige zorgbehoevenden met comorbiditeit.
De arbeidsmarkt in onze sector staat voor verschillende uitdagingen. Er is een tekort aan (gekwalificeerd) personeel. De hoge werkdruk, gecombineerd met de vergrijzing en groeiende zorgvraag, draagt bij aan burn-out en personeelsverloop. Diverse zorgbehoeften als gevolg van vergrijzing en toename van mensen met een complexe hulpvraag als gevolg van de beweging naar thuis wonen vragen om meer gespecialiseerde ondersteuning. De personeelskosten nemen toe (o.a. door zzp’ers) en de gestegen loonkosten worden niet altijd in tarieven gecompenseerd. Hoe kunnen we zo slim mogelijk omgaan met de krapte op de arbeidsmarkt? We kijken naar de rol van digitalisering en de mogelijkheden van regionaal samenwerken.
Verschillende werkvormen
Je kunt kiezen uit drie verschillende werkvormen:
Workshops: Interactieve bijeenkomsten waarin deelnemers actief betrokken worden bij praktische activiteiten, oefeningen en discussies. Deze sessies zijn om de deelnemers hands-on ervaringen te bieden en uit te wisselen, nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, kennis op te doen of bestaande kennis toe te passen.
Markt: Op de markt presenteren verschillende exposanten, organisaties hun producten, diensten, ideeën, of informatie. De deelnemers van het festival lopen er rond tussen de andere programma-onderdelen door en kunnen informatie krijgen, netwerken, en in contact komen met diverse aanbieders en experts.
Creatieve festival–onderdelen: Breng de echte festivalsfeer op het Valente Festival en stimuleer de zintuigen – bedenk iets wat nét wat creatiever, interactiever en dynamischer is dan andere activiteiten. Bij de vorige editie vond je bijvoorbeeld een VR-bril, foto-expositie, blokkendoos en natuurlijk de band van cliënten van een van onze leden.
Vragen?
Neem bij onduidelijkheden contact op met projectleider Julia Hulshof.
NB. Voel je vrij om deze oproep te verspreiden onder collega’s binnen de eigen organisatie of te delen met contacten bij een andere lidorganisatie.