Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een koffiemachine?

Je wilt graag een (nieuwe) koffiemachine kopen. Omdat je jouw klanten en medewerkers een goede koffiebeleving mee wilt geven in jouw bedrijf of horecaonderneming of omdat je zelf gewoon van een lekker kopje koffie houdt. Maar hoe bepaal je nou of een machine geschikt is voor jou of jouw bedrijf? In deze blog geven wij tips en tricks om de perfecte koffiemachine te vinden!

Een goede voorbereiding is het halve werk
Een goede voorbereiding is essentieel als je een koffiemachine wilt kopen waar je nog jarenlang plezier van hebt. Bedenk dus allereerst aan welke zaken jouw koffiemachine moet voldoen en waar je deze voor wilt gebruiken. Wil je een koffiemachine voor thuis of zoek je een machine voor in een werk- of horecaomgeving? En hoeveel personen zullen er gebruik van maken? Bedenk ook welke specificaties de koffiemachine moet hebben. Wat voor soort koffiedrank moet jouw ideale machine kunnen maken? Schrijf deze kenmerken vervolgens op om een beeld te krijgen van jouw wensen. Andere technische aspecten waar je op kunt letten zijn: het vermogen van de machine om instellingen zelf aan te passen, de gebruiksvriendelijkheid en duurzaamheid van de koffiemachine maar ook de hoeveelheid onderhoud die vereist is om de machine in goede conditie te houden.

Veel versus weinig tijd
Een andere belangrijke vraag die je jezelf kunt stellen is: hoeveel tijd en energie wil ik steken in het zetten van een kop koffie? Wil je het liefst zo snel mogelijk kunnen genieten van de warme drank? Kies dan voor een volautomaat of cup-of padmachine. Neem je graag de tijd om het mooiste uit de koffiebonen te halen? Dan is een machine waarbij je alle variabelen en smaakmakers zelf kunt bepalen een goede optie. Zoals een traditionele espressomachine met een aparte bonenmaler. Met deze machine heb je veel meer opties op het gebied van smaak en bereiding. Zo kun je de maalfijnheid zelf instellen, evenals de temperatuur en dosering.

 

Bepaal je budget
De laatste vraag die je jezelf kunt stellen is hoeveel geld je wilt besteden aan een koffiemachine. Bij sommige machines moet je extra accessoires aanschaffen zoals een bonenmaler, tamper en filters. Bedenk daarnaast dat koffiebonen vaak een stuk goedkoper is dan een zak met koffiecups.

Het kiezen van de koffie
Vaak wordt gedacht dat de machine de smaakmaker is. Maar wist je dat de smaak bijna geheel afhankelijk is van de soort koffie dat je gebruikt? Naast de juiste kwaliteit, tools en instellingen van een machine zorgt dus vooral de koffieboon voor de uiteindelijke smaak. Versgemalen koffiebonen hebben dus meer smaak dan pads en cups. Er zijn tegenwoordig tal van koffiemerken met heerlijke melanges te koop. Zoals CAFFÈ VALENTE, het eigen koffiemerk van SI Coffee Solutions, dat zich kenmerkt door de ambachtelijke koffiesmaak- en bereiding.

Eén of twee boilers
Ben je een echte espressoliefhebber en van plan om een espressomachine te kopen? Dan heb je nog een extra keuze te maken, namelijk één of twee boilers of een warmtewisselingsysteem. Drink je vrijwel altijd espresso’s en wil je maar heel af en toe melk opschuimen? Dan heb je aan één boiler voldoende. Wil je vaker opgeschuimde melk in je koffiedrank? Dan kun je het beste een espressomachine kiezen die genoeg druk opbouwt om tegelijkertijd een espresso te zetten en melk op te schuimen; een dubbele boiler of warmte wisselsysteem dus. Let wel: een enkele boiler is een stuk goedkoper.

Tools voor warme melkdranken
Houd je van warme melkdranken? Dan kun je denken aan een percolator met een melkopschuimer. Met een percolator maak je sterke koffie wat vaak heerlijk smaakt in combinatie met melk. Daarnaast kun je kiezen voor een espressomachine met een melkopschuimer. Sommige volautomaten hebben bovendien een ingebouwde opschuimfunctie. Hierdoor kun je snel koffiezetten en melk warm maken. Ook kun je kiezen voor een padmachine met speciale cappuccinopads waarbij de melk verwerkt is in de pad of een espressokup en daar later melk aan toevoegen. Machines en tools kunnen dus makkelijk met elkaar gecombineerd worden om jouw perfecte warme drank te bereiden.

Klaar voor de aanschaf van jouw perfecte koffiemachine?
Via onze webshop vind je een scala aan koffiemachines van kwaliteitsmerken zoals Bezzera, BFC, Jura, Royal, Elektra, Rancillio, Reneka en Rocket. Wil je graag extra advies? Neem dan contact met ons op via 040-2840066.