Als je eenmaal gewend bent aan jouw perfecte kop koffie, wil je die hoge kwaliteit natuurlijk altijd behouden. Iets wat van grote invloed is op die kwaliteit is de reiniging van jouw koffiemachine. Net zoals je regelmatig je auto wast, heeft jouw machine om de zoveel tijd een grote schoonmaak nodig om goed te kunnen functioneren en lekkere koffie te blijven zetten. Maar hoe pak je dat aan? In deze blog zet VALENTE de beste tips op een rij voor een goede reiniging van jouw koffiemachine!

Het klinkt zo eenvoudig: het reinigen van je koffiemachine. Maar als je denkt dat het voldoende is om af en toe even snel de koffiemachine af te stoffen, dan kom je bedrogen uit. Want naast de buitenkant van de machine is het ook heel belangrijk om de binnenkant van jouw koffiemachine goed te reinigen. Hoe je dat het beste aanpakt verschilt per koffiemachine. We onderscheiden namelijk twee soorten reinigingsprogramma’s; een voor een volautomatische en een voor een halfautomatische koffiemachine. We leggen hieronder per koffiemachine uit hoe je jouw machine het beste kunt reinigen en welke producten je hiervoor nodig hebt.

De reiniging van een volautomatische koffiemachine
De meeste volautomatische koffiemachines hebben een automatische reinigingsfunctie en een ontkalkingsfunctie. Om de kwaliteit van jouw koffie te behouden, is het aanbevolen om jouw machine minimaal een keer per week te reinigen.

Wat heb je daarvoor nodig?

 • Een cappuccinoreiniger. Dit is een speciaal reinigingsmiddel voor de cappuccinoschuimer.
 • Een ontkalker. Dit is een reinigingsmiddel dat gebruikt wordt om de machine te ontkalken.
 • Hiermee kun je kleine oppervlakten nauwkeurig schoonmaken.
 • Deze gebruik je om de zetgroep schoon te maken.

Hoe pak je de reiniging van jouw volautomatische koffiemachine aan?

 1. Begin met het schoonmaken van de cappuccinoschuimer. Dit doe je met de cappuccinoreiniger. Laat de cappuccinoschuimer weken in het reinigingsmiddel en laat de machine even goed doorspoelen met een scheutje reiniger.
 2. Volautomatische koffiemachines zijn daarnaast voorzien van een zetgroep, ook wel zethuis genaamd. Het reinigen van dit onderdeel van de machine doe je het beste minimaal een keer per week door een reinigingstablet in het zogenaamde ‘decaf-klepje’ te plaatsen en het automatische reinigingsprogramma te starten. Het reinigingstablet lost dan automatisch op. Belangrijk is dat je geen zeep gebruikt bij het reinigen van de zetgroep. Zeep tast namelijk de oliën en vetten aan die de zetgroep nodig heeft om goed te blijven functioneren.
 3. Het is ook goed om de koffiemachine regelmatig te ontkalken. De meeste volautomatische koffiemachines hebben een ontkalkingsprogramma. Hiervoor heb je enkel het ontkalkingsmiddel nodig.
 4. Als laatste is het belangrijk om het uiterlijk van de machine regelmatig te reinigen. Dit doe je door een scheutje reinigingsmiddel op een nat doekje aan te brengen en de koffiemachine voorzichtig te boenen. Vergeet hierbij de uitloop niet. Gebruik hiervoor een ragertje, om ook de kleine oppervlakten goed schoon te krijgen.

De reiniging van een halfautomatische koffiemachine

Ook een halfautomatische koffiemachine moet regelmatig goed gereinigd worden om de kwaliteit van de koffie constant te houden. Houd ook hierbij minimaal een reinigingsbeurt per week aan.

Wat heb je daarvoor nodig?

 • Een blindfilter. Dit is een dichte filter waarmee je de zetgroep van je machine kunt doorspoelen.
 • Een espazzola. Dit is een professionele tool die extra gebruikt kan worden om de zetgroep van een halfautomatische koffiemachine goed schoon te maken. Omdat het gebruik van een espazzola zorgt voor een beter resultaat en het product zo makkelijk werkt, is het zelfs uitgeroepen tot product van het jaar. Let op: de espazzola kan alleen gebruikt worden voor halfautomatische koffiemachines met een E61-kop.
 • Een borstel. Een koffiemachine is vaak heet. Met een borstel kun je de koffiemachine snel, nauwkeurig en gevaarloos schoonmaken.
 • En tenslotte heb je ook voor een halfautomatische koffiemachine reinigingstabletten nodig.

 

Hoe pak je de reiniging van jouw halfautomatische koffiemachine aan?Koffie reinigingstabletten

 1. Begin met het reinigen van de zetgroepen. Dit doe je door de espazzola in de kop te plaatsen en de machine op de spoelstand te zetten. Ga net zo lang door totdat het water helder is en er geen koffieresten meer te zien zijn.
 2. Dan reinig je de binnenkant van de groep. Dit doe je door het blindfilter met een reinigingstablet in de filterdrager, oftewel piston, te plaatsen en vervolgens korte spoelingen van vijf seconden te maken. Daarna is het belangrijk om een extra aantal liters water door te laten lopen, zodat alle reinigingsmiddel uit de machine is. Sommige machines hebben een automatisch spoelprogramma. Raadpleeg hiervoor jouw handleiding.
 3. Tenslotte reinig je de buitenkant, door een nat doekje met een scheutje reinigingsmiddel en het gebruik van een borstel.

 

Heb jij nog vragen over het reinigen van jouw koffiemachine?

Alle producten voor de reiniging van jouw koffiemachine vind je in onze VALENTE-webshop. Heb je nog vragen? Vul het contactformulier in, stuur een mail naar info@valente.nl of bel via telefoonnummer: 040 284 00 66. Wij helpen jou graag!