Spring naar content

Alieke Geerds

Alieke Geerds

beleidsadviseur ervaringsdeskundigheid

alieke.geerds@valente.nl

06 10585612

Thema’s

ervaringskennis en -deskundigheid

LinkedIn

Alieke stelt zich voor

Wat doe je bij Valente? Wat zit er in je portefeuille? Waar kunnen leden en derden je voor benaderen? 

Ik ben beleidsadviseur en mijn aandachtsgebied is ervaringsdeskundigheid. Ik wil het doel en het belang ervan zo breed mogelijk onder de aandacht brengen. Daarnaast wil ik de ontwikkeling van ervaringsdeskundigheid onder leden stimuleren en steunen. Dat ga ik bijvoorbeeld doen door deel te nemen aan de IZA-werkgroep ‘laagdrempelige steunpunten’; het faciliteren van het kartrekkersoverleg ervaringsdeskundigen; betrokken te zijn bij de ontwikkeling van het (digitale) ervaringskennisplein. Uiteraard kan ik benaderd worden door leden met vragen over ervaringsdeskundigheid. Ik denk graag mee en indien nodig kan ik doorverwijzen naar iemand uit mijn netwerk.  

Wat deed je voordat je bij Valente werkte? 

Ik startte mijn werkzame leven na mijn studie toegepaste psychologie in de psychiatrie, bij Eleos. Daar heb ik zo’n zes jaar als sociotherapeut gewerkt. Het was ingewikkeld voor mij om mijn eigen psychische kwetsbaarheid in plek te geven in het werk. Ik hield die in eerste instantie voor mezelf, totdat ik ontdekte dat ik deze ervaring juist in zou kunnen zetten. Daarom heb ik de leergang ‘ervaringsdeskundigheid voor zorgprofessionals’ gevolgd aan het Windesheim. Om mijn ervaringsdeskundigheid verder te ontwikkelen ben ik gaan werken bij Umah-hai, een organisatie voor beschermd wonen die ontstaan is vanuit cliëntinitiatief, en een van de leden van Valente. Ik maakte daar de switch van hulpverlener naar medewerker organisatie en beleid. Daar heb ik heel veel verschillende dingen geleerd en was ik al regelmatig betrokken bij Valente. Waar ik erg enthousiast van werd was het opstellen van het beleid ervaringsdeskundigheid. Daar hebben we alle deelnemers en medewerkers bij betrokken.   

Heb je naast je werk bij Valente nog andere functies, zoals vrijwilligerswerk? 

Ik ben van plan om na mijn inwerkperiode op zoek te gaan naar een leuk project, vrijwilligerswerk of opleiding ter aanvulling. 

Wat zouden mensen écht moeten weten over jouw portefeuille? 

Ervaringsdeskundigheid is gevoelig onderwerp. Dat komt doordat ervaringskennis echt een ander soort bron van kennis is dan wetenschappelijke kennis of kennis die uit werkervaring voortkomt. Er zijn verschillende ideeën over hoe deze ervaringskennis het beste tot zijn recht komt. Er zijn bijvoorbeeld ervaringsdeskundigen werkzaam zonder daarvoor een diploma te hebben, terwijl dit volgens anderen not done is. Ook zijn er hulpverleners die zoals ik later hun ervaringskennis ontwikkeld hebben tot ervaringsdeskundigheid door een opleiding hiervoor te volgen. Deze ZME’ers (zorgprofessional met ervaringsdeskundigheid) worden door sommigen niet gezien als echte ervaringsdeskundige. Daarnaast bestaat ook de opvatting dat juist iedereen zijn of haar ervaringen in kan zetten en daarmee per definitie ervaringsdeskundig is. Mijn uitdaging ligt in het zoeken naar verbinding wanneer opvattingen verschillen. In plaats van tegenover elkaar te gaan staan kunnen we veel meer voor elkaar krijgen als we samen werken. 

Wat doe je graag in je vrije tijd? 

Ik houd van wandelen, bordspellen, schat zoeken in de kringloopwinkel of op de rommelmarkt, motorrijden, films en documentaires kijken (van heel luchtig tot juist met psychologische diepgang). Af en toe volg ik een cursus zoals theatersport of stand-up comedy. 

Als je die hebt: welke uitspraak motiveert of inspireert jou? 

“Wat is het moedigste wat je ooit hebt gezegd?” “Help.” (Uit: De jongen, de mol, de vos en het paard). 

Wat je verder nog kwijt wilt: 

Ik heb ontzettend veel zin in de samenwerking met de leden van Valente! Laat het me vooral weten als je vragen, opmerkingen of suggesties hebt. 

‘Ervaringsdeskundigheid is geen doel op zich’

Alieke Geerds is in februari 2024 begonnen als beleidsadviseur ervaringsdeskundigheid bij Valente. In deze blog deelt ze waarom ervaringsdeskundigheid voor haar zo belangrijk is.

Nieuws uit de portefeuille van Alieke

‘Het is een misvatting dat je als ervaringsdeskundige expliciet moet maken wat je hebt meegemaakt’

Gilles Schipper werkt als ervaringsdeskundige bij Leviaan. Hij werkt mee aan zorginhoudelijk beleid en de ondersteuning van teams bij het…

Oproep in het kader van laagdrempelige steunpunten

In opdracht van de IZA werkgroep ‘Laagdrempelige steunpunten’ waar Valente aan deelneemt, doet de Galan Groep onderzoek. Zij inventariseren welke…

Alieke Geerds: 'Ervaringsdeskundigheid is geen doel op zich'

Alieke Geerds is in februari 2024 begonnen als beleidsadviseur ervaringsdeskundigheid bij Valente. In deze blog deelt ze waarom ervaringsdeskundigheid voor…

Alieke is contactpersoon voor deze netwerken:

Het hele team van Valente vind je op de medewerkerspagina.