Spring naar content

Wetgeving: Toeslagpartnerschap ontheffen tijdens verblijf opvang huiselijk geweld

Mensen die vanwege huiselijk geweld in de noodopvang terechtkomen kunnen vanaf 1 januari 2023 los van de partner, zorg- en kinderopvangtoeslag aanvragen. Zij kunnen de Belastingdienst vragen om geen toeslagpartner meer te zijn van hun partner gedurende het verblijf in de opvang. Vervolgens kunnen zij zorg- en kinderopvangtoeslag op eigen naam aanvragen. Het inkomen van de partner telt niet mee bij de berekening van de hoogte van de toeslag.

Cliënten kunnen dit zelfstandig aanvragen door de Belastingtelefoon te bellen, volgens deze publicatie van Toeslagen. Echter, het is sneller en eenvoudiger om de begeleider en cliënt samen te laten bellen naar het belcentrum van de Belastingdienst. Je belt dan via een specifieke organisatie telefoonnummer en maakt gebruik van een zogenaamde inbelcode. Hierbij bel je direct met een medewerker die op de hoogte is en heb je geen lange wachttijden.

Heeft jouw organisatie nog geen inbelcode bij de Belastingdienst? Jouw organisatie wordt in april / mei (2023) benaderd door de regionale accountmanager van de Belastingdienst om de belcode te verkrijgen.

Contact hierover?

Mijke Caminada

senior beleidsadviseur

mijke.caminada@valente.nl

06 11529019

LinkedIn

Meer informatieover Mijke Caminada