Spring naar content

8 maart 2022 Vrouwendag in teken van internationale solidariteit met Oekraïne 

07 maart 2022

Al meer dan 110 jaar gaan overal ter wereld vrouwen op 8 maart Internationale Vrouwendag de straat op. Een dag van strijdbaarheid en solidariteit van vrouwen, voor gelijke rechten, vrouwenkiesrecht, tegen de loonkloof én tegen alle vormen van geweld tegen vrouwen. Dat laatste is ook in 2022 – en ook in Nederland – nog steeds een omvangrijk probleem. 

Op 8 maart 1908 gingen 15.000 Amerikaanse textielarbeidsters de straat op, in staking tegen slechte arbeidsomstandigheden. Drie jaar later werd Vrouwendag internationaal gevierd, in 1912 voor het eerst ook in Nederland. Afgelopen zaterdag liepen opnieuw meer dan duizend vrouwen én mannen mee in de Women’s March in het teken van 8 maart. Ook nu vroegen zij aandacht voor geweld tegen vrouwen, femicide, partnergeweld, straatintimidatie en seksueel overschrijdend gedrag. Onder de deelnemers ook mensen verbonden aan het landelijk netwerk vrouwenopvang. Zij zetten zich elke dag in om veilige opvang en hulp bij huiselijk geweld te bieden. Met als doel: het doorbreken van de cirkel van geweld, voor de vrouwen, hun kinderen en de mannen. Een eind maken aan de soms eindeloos lijkende overdracht van onveiligheid, van generatie op generatie.

Dit jaar gaan de harten en onze solidariteit op 8 maart echter vooral uit naar de vrouwen, kinderen en mannen in Oekraïne. Buurlanden worden op dit moment overspoeld met vrouwen en kinderen, op de vlucht voor de oorlog. Via onze partners van het Women Against Violence Europe-netwerk WAVE bereiken ons schrijnende verhalen over de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Er zijn grote zorgen dat (seksueel) geweld tegen vrouwen – zoals eerder in andere conflicten en oorlogsgebieden – wordt ingezet als onderdeel van het oorlogsgeweld.  

Het WAVE-netwerk is solidair met haar Oekraïense lidorganisaties en die in de buurlanden die zich keihard inzetten om opvang en noodhulp te realiseren voor vrouwen, kinderen en mannen die huis en haard moeten verlaten. WAVE roept regeringen op om bescherming te bieden aan Oekraïense vluchtelingen en om alles in het werk te stellen om verdere escalatie van dit conflict te voorkomen. 

Het werk van Valente en van het landelijk netwerk vrouwenopvang heeft zijn wortels in het beschermen en bevorderen van mensenrechten. In deze moeilijke tijd zijn we solidair met de dappere vrouwen, mannen en hun kinderen die zich blijven inzetten voor vrede en veiligheid – op 8 maart en alle dagen daarna.