Spring naar content

Mystery guest in de MO voorjaar 2023

21 maart 2023

Jongerenpanel de Derde Kamer gaat hun mystery guest onderzoek in de MO herhalen in het voorjaar van 2023. Het panel, een team van ervaringsdeskundigen met betrekking tot dak- en thuisloosheid, wil graag weten hoe het er nu in diverse gemeenten voor staat als een jongere buiten kantoortijden aanklopt omdat deze dakloos is geworden.

Geen enkele jongere op straat aan het einde van 2021, dat was de ambitie van het programma van staatssecretaris Blokhuis. Hierbij zijn veertien pilotgemeenten betrokken geweest om te zorgen dat geen enkele jongere langer dan drie maanden in de opvang of op straat hoeft te leven. Als een jongere bij de gemeente of opvang aanklopt zou deze dezelfde dag nog een slaapplek moeten krijgen, en binnen drie maanden zou deze jongere dan doorgestroomd moeten zijn naar een stabielere woning.

In 2021 voerde Jongerenpanel de Derde Kamer daarom een mystery guest onderzoek uit. Toen vonden jongeren slechts in 6 van de 14 gemeenten5 een slaapplek binnen de regels in de veertien pilotgemeenten. Afgelopen najaar volgde een nieuwe steekproef in vijf gemeenten. In slechts twee van de vijf gemeenten vonden jongeren een slaapplek. En in één daarvan enkel omdat die dag de winterkouderegeling open ging.

De Derde Kamer kondigt aan opnieuw een mystery guest onderzoek te gaan doen: ‘We gaan ons onderzoek ergens komende twee maanden herhalen in meer gemeenten en we hopen dat de informatievoorziening, bereikbaarheid én toegang tot de opvang dan in meer gemeenten goed geregeld is. Om gemeenten en opvanglocaties aan te moedigen om hier echt op hele korte termijn werk van te maken maakten we een filmpje van onze steekproef en schreven we een brief voor wethouders MO en MO organisaties.’

Bij de brief is het rapport ‘Dakloos! Waar vind je een bed‘ gevoegd.

Contact hierover?

Ineke Baas

senior beleidsadviseur

ineke.baas@valente.nl

06 20756860

Thema’s

maatschappelijke opvang, wonen

Meer informatieover Ineke Baas