Spring naar content

Terugblik werkbezoek Kamerlid van den Hil (VVD) aan vrouwenopvang Arosa Den Haag 

24 april 2025

Op 23 april jl. bracht Kamerlid Jacqueline van den Hil (VVD) een werkbezoek aan de vrouwenopvang van Arosa (onderdeel van KesslerPerspektief) in Den Haag. Het was een bijzondere ontmoeting, omdat Jacqueline van den Hil slechts een dag eerder had aangekondigd de landelijke politiek te verlaten. Toch wilde ze dit werkbezoek graag door laten gaan – en wij ook! – omdat de aanpak van huiselijk geweld én de opvang van slachtoffers een bijzondere plek heeft in zowel haar hart als haar werk.

Na een korte kennismaking volgde een introductie vanuit Arosa op het werk in de vrouwenopvang en in samenwerking met ketenpartners en gemeenten. Dit werd vervolgens aangevuld met het landelijk beeld vanuit Valente.  Tijdens het bezoek werden lokale ervaringen gedeeld en besproken hoe deze op nationaal niveau kunnen worden aangepakt. Het bezoek eindigde met een gesprek met een vrouw die met haar kinderen is opgevangen na haar vlucht voor huiselijk geweld, een rondleiding en een fotomoment. 

Leerpunten vanuit het werkbezoek: 

  1. Met laagdrempelige hulp meer bereik van mensen ‘achter de voordeur’  

Laagdrempelige hulp is belangrijk. Valente (namens het Landelijk Netwerk Vrouwenopvang) pleit voor een landelijke, laagdrempelige hulplijn. De Europese Richtlijn noemt dit punt ook en geeft het nummer 116 als gereserveerd nummer voor dit doeleinde op. Valente biedt met andere partijen op 20 mei 2025 een petitie aan de Tweede Kamer hierover aan.

  1. Voortvarende aanpak van én hulpaanbod voor plegers belangrijk 

Passende straffen en gedragsverandering bij plegers zijn belangrijk om herhaling en escalatie van geweld te voorkomen. De aanpak van én het hulpaanbod voor plegers moet en kan beter. Voortvarende realisatie van het hulpaanbod plegers is nodig.   

  1. Vertrouwen in instellingen voor vrouwenopvang leidt tot betere en snellere plaatsingen  

Het heeft de voorkeur dat vrouwenopvanginstellingen regionaal zelf de intake en screening doen zodat plaatsingen beter en sneller verlopen. Dit vraagt vertrouwen van gemeenten en samenwerkende instanties.

  1. Snel uitbreiden van vrouwenopvangcapaciteit noodzakelijk 

Uit de monitor Veilige Opvang blijkt dat er een groot tekort is aan veilige opvang voor slachtoffers van huiselijk geweld. Hierdoor kunnen vrouwen (en hun kinderen) soms noodgedwongen geen veilige opvang geboden worden. Er zijn landelijk snel financiële middelen nodig om de opvangcapaciteit op te schalen.

  1. Kwaliteit van vrouwenopvang vraagt om financiële waardering gemeenten 

Vrouwenopvanginstellingen willen graag kwaliteit bieden en hebben hiertoe een Kwaliteitskeurmerk afgesproken. Tarieven voor opvang- en ambulante hulp zijn echter vaak ontoereikend om de gewenste kwaliteit te kunnen bieden.

  1. Snellere passende uitstroommogelijkheden vanuit de opvang nodig 

Lange wachtlijsten belemmeren de uitstroom van vrouwen uit de vrouwenopvang naar beschermd wonen of zelfstandig wonen met begeleiding. Het is belangrijk dat deze groep urgentie krijgt van gemeenten (beschermd wonen) én woningcorporaties (conform Huisvestingswet)  

Kamerlid van den Hil gaf aan dat zij een aantal van de onderwerpen onder de aandacht zou brengen van haar opvolger in de Tweede Kamer. Ook Valente blijft zich inzetten om deze (en andere punten) werkelijkheid te laten worden. 

Contact hierover?

Lauris van Eekeren

senior beleidsadviseur

lauris.vaneekeren@valente.nl

06 21357010

Thema’s

public affairs

Meer informatieover Lauris van Eekeren

Mijke Caminada

senior beleidsadviseur

mijke.caminada@valente.nl

06 11529019

Thema’s

kinderen & doorbreken van gezinspatronen

Meer informatieover Mijke Caminada