Valente Festival: dagindeling + workshoprondes bekend
De dagindeling van het festival is rond! We delen hieronder de opbouw van de festivaldag. Ook zijn alle workshops verdeeld over de twee workshoprondes.
Heb je nog geen ticket voor het Valente Festival op 13 november?
Een ticket kost 85 euro en is alleen voor leden van Valente!
Dagindeling
9:00 – 9:15 | Inloop deelnemers ALV |
9:15 – 10:15 | ALV |
9:45 – 10:30 | Inloop deelnemers festival + markt en netwerkkoffie |
10:30 – 11:30 | Plenair: Opening festival en danstheater |
11:30 – 11:45 | Korte koffiepauze |
11:45 – 12:45 | Workshopronde 1 |
12:45 – 13:45 | Lunch |
13:45 – 14:45 | Workshopronde 2 |
14:45 – 15:00 | Korte koffiepauze |
15:00 – 16:00 | Plenair: panelgesprek, dagafsluiting en uitzwaaien Rina Beers |
16:00 – 17:00 | Borrel voor alle festivalgangers (+ afscheidsborrel Rina Beers) |
Workshops
Laat je hieronder vast inspireren. Op de dag van het festival vragen wij je een keuze te maken voor de workshops in ons aanbod. Je kunt je dus niet van tevoren inschrijven.
Op het festival zelf is ook nog voldoende mogelijkheid om je te laten informeren over de workshops. Er staat bij binnenkomst een team klaar om je wegwijs te maken.
Er komen twee workshoprondes. Elke workshop duurt 60 minuten.
Workshopronde 1
Van 11:45 – 12:45 uur.
Aan de hand van onze mensgerichte visie willen we de deelnemers meenemen in hoe herkenbaar en bepalend trauma, patronen en leerervaringen zijn, die van grootouders op ouders en van ouders op kinderen overgaan. Aan de hand van een genogram duiken we een persoonlijke ontdekkingstocht in, om op een analytische manier het heden aan het verleden te koppelen. En dit inzicht over het verleden vooral ook weer terug te vertalen naar actuele dagelijkse situaties.
Workshop door: Paul Stoffer
it doen wij in de regio Hart van Brabant met Siem, een samenwerkingsverband van tien zorgorganisaties, we bundelen letterlijk de krachten om kansen te grijpen in het zorglandschap. Waarbij het belangrijkste doel is: voor de cliënt wordt het duidelijker en makkelijker. De zorg sluit beter aan bij de vraag van de cliënt en we maken de beweging naar positieve gezondheid.
We zijn bezig om anders te kijken naar de mensen, de zorg en het veld. Waar kunnen we vernieuwingen aanbrengen, bewegingen inzetten en transformeren. We zien dit als een unieke kans om op deze manier de zorg een stukje mooier en beter te maken. Transformeren, het kan echt!
Workshop door: Malou Deenen en Karlijn Rosch
Medewerkers uit de VO, MO en BW worden in steeds grotere mate geconfronteerd met complexe scheidingen. Zeker in de VO is het vertrekken naar de opvang in veel gevallen al een reden voor het ontstaan van een complexe scheiding. De kennis over de verschillende vormen van geweld en de manier waarop gehandeld moet worden is in de juridische wereld en ook bij verwijzende instanties niet altijd voorhanden.
Het afwegingskader geeft onze medewerkers tools en een proces om zelf een visie te formuleren op welke manier het ouderschap door beide ouders ingevuld dient te worden. Het leidt tot een beschreven visie die voor de rechtspraak gebruikt kan worden waarin het belang van het kind voorop wordt gesteld.
Workshop door: Judith Marten en Sanne Evers.
Help mijn cliënt is onbedoeld zwanger en nu?! Herken je de schrik als jouw cliënt vertelt dat ze zwanger is, of iemand zwanger heeft gemaakt? Hoe voorkom je een onbedoelde zwangerschap bij jouw cliënt?
Het begint bij bewustzijn van jouw verantwoordelijkheid om een kinderwens bespreekbaar te maken. Hoe ga je dit gesprek aan, met wie werk je samen en wat levert het je op?
Hanne van de Tussenvoorziening en Kiki van Nu Niet zwanger willen jou inspireren om het gesprek aan te gaan over dit onderwerp om zo meer voldoening in jouw werk te ervaren in plaats van frustratie in het geval van een onbedoelde zwangerschap in een kwetsbare situatie.
Workshop door: Hanne Dorresteyn en Kiki Mulder.
Er is steeds meer onderzoek dat aantoont dat een groot deel van de mensen met een ernstige psychiatrische aandoening (EPA) functioneert op laagbegaafd of licht verstandelijk beperkt niveau. Wanneer hier onvoldoende rekening mee wordt gehouden, leidt dit tot niet-passende behandeling en begeleiding.
Op Cordaan locatie de Geuzenhoek heeft in de periode januari 2022 tot juli 2024 een project plaatsgevonden. Hierin is onderzocht hoe een woonvorm de zorg anders kan inrichten en hoe je de zorgprofessional de passende deskundigheidsbevordering biedt, zodat de zorg beter aansluit bij de ondersteuningsvraag van mensen met EPA en LVB-functioneren. Op basis van het project komen wij tot een aantal conclusies en adviezen die we graag aan jullie presenteren.
Workshop door: Simme van Hettema en Sabine Lormans.
Zelfbeheer kan een grote bijdrage leveren aan het vergroten van zelfregie, participatie en grip op de eigen leefwereld. De principes van zelfbeheer kunnen in elke context in grote of kleinere mate toegepast worden.
Met voorbeelden van Nachtopvang uit Noodzaak Nijmegen (NuNN) van RIBW Nijmegen & Rivierenland, Nacht Opvang In Zelfbeheer (NOIZ) van De Regenboog Groep in Amsterdam en recent onderzoek prikkelen we Valente-leden om creatief na te denken over zelfbeheer binnen de eigen organisatie. Op naar een MO/BW/VO/FZ-landschap met meer zeggenschap!
Workshop door: Annie Berendsen en Maurice Custer.
Van ervaringen naar ervaringskennis: wat helpt en hindert bij het ontworstelen van ontwrichting? In deze workshop bouwen de deelnemers verder aan kennis over hulp aan en ondermijning van herstelprocessen na ontwrichting. De basis vormt de opbrengst tot nu toe van het ‘user research’ dat in 2024 op verzoek van Valente is gestart in het kader van ‘Doelgroep in Beeld’.
De aanwezigen leren al doende hoe hun concrete ervaringen samengevoegd leiden tot kennis uit die ervaringen. Een actieve inbreng is dus gewenst.
Workshop door: Wilma Boevink.
De Levensloopaanpak is een mooie samenwerkingsaanpak voor personen met verward gedrag en een (hoog) veiligheidsrisico. Alle betrokken partners (politie, GGZ, BW, gemeenten etc) werken hierbinnen met elkaar samen om te zorgen voor een betere samenhang tussen langdurige ondersteuning, zorg en veiligheid op het juiste moment.
Inmiddels hebben we al enige ervaring opgedaan die we willen delen. Wat hebben we tot nu toe geleerd? Hoe gaat het nu in de praktijk? Wat werkt goed en moeten we meer doen? We brengen ervaringen vanuit verschillende perspectieven bij elkaar tijdens deze talk. Hiervoor doen politie, een zorgprofessional en een cliënt/naaste hun verhaal.
Workshop door: Alfred Folkeringa en Joke van der Meulen.
Deze workshop/documentaire wordt twee keer aangeboden.
Is goede zorg het kunnen zetten van ‘vinkjes’ bij alle regels op een lijstje? Wij vinden van niet. Volgens ons gaat het in de zorg in de eerste plaats om mensen in hun relatie tot de ander. Om de mensen die zorg nodig hebben, hun naasten, de zorgverleners en hun omgeving. In de documentaire ‘De Mens als Fundament’ gaan cliënten en medewerkers samen op zoek naar wat goede zorg kan zijn binnen een beschermde woonlocatie voor complexe psychische zorg. Ogenschijnlijk eenvoudig, maar in de praktijk radicaal.
Laat je inspireren door de betrokkenen bij deze documentaire die ons meenemen in dit bijzondere proces, ondersteund door unieke verhalen en fragmenten uit de documentaire.
Workshop door: Ellen Hendriks en Johan Dreesden.
Workshopronde 2
Van 13:45 – 14:45 uur.
In de afgelopen vier jaar hebben Kwintes, Leviaan en HVO-Querido een promotieonderzoek uitgevoerd naar Beschermd Thuis, waarin we verschillende onderzoeksvragen hebben beantwoord. Wat zijn de essentiële ingrediënten voor Beschermd Thuis volgens de literatuur, veldexperts en de cliënten zelf? Hoe en onder welke omstandigheden draagt Beschermd Thuis-begeleiding bij aan het herstelproces van cliënten? Daarnaast hebben we onderzocht wat buurtinitiatieven kunnen betekenen in het verminderen van de eenzaamheid van cliënten.
Tijdens onze workshop op het Valente Festival presenteren we deze resultaten en gaan we in gesprek: wat betekenen deze resultaten voor de praktijk? Wat gaat er al goed en wat kan er nog beter?
Workshop door: Caroline van Genk.
Een veilige (crisis)opvangplek voor slachtoffers van mensenhandel is wekelijks nodig, maar regelmatig moeilijk te organiseren. Hierdoor verdwijnt een slachtoffer soms uit beeld of moet hij/ zij urenlang wachten op een passende plek. Zo lopen ook de zorgcoördinatoren mensenhandel van Moviera tegen deze plaatsingsproblematiek aan.
In deze workshop wordt er aan de hand van casuïstiek onderzocht wat mogelijkheden en kansen zijn en wat MO/VO-instellingen hierin kunnen betekenen.
Workshop door: Ellen Coleman, Linda van Kooij en Marije Kramer.
Tot 90% procent van de mensen met ernstige problemen die via Housing First wonen, lukt het om goed te wonen, wat een hoge score is, maar ruim 10% lukt het niet. In de opvang en klinieken verblijven veel mensen met complexe problemen, voor wie geen geschikte woonplek is.
In de succesvolle Finse aanpak van dakloosheid, is veel aandacht voor vormen van geclusterd en beschermd wonen. Goed wonen en wonen eerst wordt zo mogelijk gemaakt voor mensen die niet (volledig) zelfstandig willen of kunnen wonen. Hoe krijgt goed wonen en wonen eerst vorm in bijzondere woonvormen in Nederland? Het is nodig om te investeren in begeleiding en de (fysieke) leefomgeving binnen voorzieningen. Deze workshop helpt deelnemers op de kwaliteit van hun eigen beschermde woonvormen te reflecteren en verbeterpunten in kaart te brengen, op basis van onderzoeken naar en praktijkervaringen met goed wonen in een 24-uursvoorziening.
Workshop door: Max Huber en Peter Wijga.
Zet je ervaringsdeskundigheid in als plus op een reguliere functie of als aparte functie? En wat zijn de voor- en nadelen van het één en het ander?
In deze workshop vanuit Kwintes en HVO Querido nemen we jullie mee in de mogelijkheden over de inzet van ervaringsdeskundigheid in organisaties vanuit onze kennis over deze routes. Graag gaan we met jullie in gesprek om zo met elkaar de positionering van ervaringsdeskundigheid een stapje verder te helpen!
Workshop door: Eefje Driessen en Kwintes.
Wat gebeurt er als communicatie niet vanzelf gaat? Ontdek hoe kleine verschillen grote gevolgen kunnen hebben. Verwarring, frustratie, en nieuwe inzichten wisselen elkaar snel af. In deze workshop draait alles om ervaren en reflecteren. Durf jij de uitdaging aan?
Workshop door: Sylvia Padmos en Dana Smidt.
Welke morele overwegingen maak jij in de begeleiding van plegers? Met deze workshop delen wij de ervaringen van de organisatie, begeleiders en ervaringsdeskundige. Hoe kun je (jouw) ervaringskennis toepassen in de begeleiding? Laten we in gesprek gaan met elkaar! Ervaringen uit wisselen en verbinding te leggen met o.a. systemisch werken en andere landelijke speerpunten binnen het werkveld. We horen je graag tijdens deze workshop.
Workshop door: Leonie Foet en Adrie Vermeulen.
De online wereld heeft de laatste jaren een steeds belangrijkere rol in de wereld van seksuele uitbuiting. In de fases van grooming, de periode van het uitbuiten zelf en ook na de uitbuitingsperiode hebben digitale componenten een belangrijke rol met als gevolg dat nóg minder zicht hebben op (mogelijke) slachtoffers. Hoog tijd om vanuit hulpverlening hier iets tegenover te stellen door technische innovatie in te zetten en online proactief op zoek te gaan naar de doelgroep.
Spine, onderdeel van hulporganisatie Fier, heeft een online outreach-platform ontwikkeld, bemand door een toegewijd team van online hulpverleners, om (mogelijke) slachtoffers van uitbuiting en (online) seksueel geweld te identificeren, contact te leggen en hulp te bieden voordat plegers hen (verder) kunnen misbruiken. Hoe gaat dat in zijn werk, wat zijn belangrijke facetten en lukt het om online in contact te komen met de doelgroep?
Workshop door: Marcia Albrecht en Sebastiaan Landers.
Wij nemen jullie graag mee in onze werkwijze om het kind in beeld te krijgen binnen onze crisisopvang van Moviera door de gehechtheidsrelatie tussen ouder(s) en kind in kaart te brengen. En voornamelijk wat het belang is voor het verdere verloop van het hulpverleningstraject binnen en buiten de opvang. We willen een beeld geven hoe dit kan bijdragen aan het doorbreken van de intergenerationele overdracht van geweld. In deze workshop tonen wij videobeelden van een NIKA-screening die wij in onze crisisopvang hebben uitgevoerd.
Workshop door: Sanne Evers en Agaath Roelofs.
Deze workshop/documentaire wordt twee keer aangeboden.
Is goede zorg het kunnen zetten van ‘vinkjes’ bij alle regels op een lijstje? Wij vinden van niet. Volgens ons gaat het in de zorg in de eerste plaats om mensen in hun relatie tot de ander. Om de mensen die zorg nodig hebben, hun naasten, de zorgverleners en hun omgeving. In de documentaire ‘De Mens als Fundament’ gaan cliënten en medewerkers samen op zoek naar wat goede zorg kan zijn binnen een beschermde woonlocatie voor complexe psychische zorg. Ogenschijnlijk eenvoudig, maar in de praktijk radicaal.
Laat je inspireren door de betrokkenen bij deze documentaire die ons meenemen in dit bijzondere proces, ondersteund door unieke verhalen en fragmenten uit de documentaire.
Workshop door: Ellen Hendriks en Johan Dreesden.
Heb je nog geen ticket voor het Valente Festival op 13 november?
Een ticket kost 85 euro en is alleen voor leden van Valente!