Bestaanszekerheid & toegang tot het systeem
Toegang tot zorg, een integrale aanpak en een systeem dat wel of niet werkt. Het klinkt organisatorisch maar het zijn mensen – veel mensen – die er de grote effecten van merken in hun dagelijks leven. Als het niet werkt, kan het mensenlevens verwoesten. Waar oplossingen worden bedacht en het wel werkt, zien we mooie dingen als herstel, participatie en mensen die opbloeien. Op deze pagina zie je hoe Valente en haar leden werken aan bestaanszekerheid en verbetering van het systeem.
Bestaanszekerheid gaat eerst en vooral over het zorgen voor een goede basis om zoveel mogelijk te voorkomen dat iemand opvang, begeleiding en zorg nodig heeft. Preventie en de randvoorwaarden op orde, om in jargon te spreken. Maar het gaat ook om ruimte voor ontplooiing, aandacht voor herstel als iemand toch in de opvang komt en focus op iemands mogelijkheden in plaats van de beperkingen van het systeem. Een dubbeltje moet een kwartje kunnen worden.
Gerelateerde kennisbankitems
Portrettengalerij
Vallen tussen wal en schip, bekneld raken in het systeem, versnipperde financiering. Lees de verhalen van mensen die te maken kregen met problemen in het systeem.

Aleks. Kwam naar Nederland als arbeidsmigrant. Raakte zijn baan kwijt en is nu dakloos, omdat het uitzendbureau ook zijn huisvester was. Lees zijn verhaal.
Lees onze brief

Orlando. Was mantelzorger voor zijn moeder en woonde bij haar. Werd dakloos toen zij overleed.
Lees zijn verhaal.
Betere bescherming van mensenrechting bij dreigende huisuitzetting (lees verder)

Michel. Relatie voorbij, bedrijf failliet, schulden, jezelf verwaarlozen: dakloos.
Lees zijn verhaal
‘Als je goed nadenkt, wat kost het nou om iemand op tijd in de schuldhulp te zetten, z’n huis goed te laten schoonmaken en hem een beetje begeleiding te bieden om erbovenop te komen? Een paar duizend euro? Nu kost ik 25.000 per jaar, en ik ben er nog niet.’
(uit interview met Michel)

Lianne. Werd als tiener uit huis gezet, raakte zwanger en verslaafd aan pijnmedicatie, later aan drugs en zat twee jaar vast. Lees haar verhaal
Maar er wordt ook gewerkt aan oplossingen:
Tips & tools
Materialen van derden die inzicht geven in systeemproblemen én handvatten om ze aan te pakken.
In de media
- Volkskrant-artikel: Eens een dubbeltje, altijd een dubbeltje?
- SER roept nieuw kabinet op: ‘Maak dringend meer werk van gezondheid als onderdeel van bestaanszekerheid’