Spring naar content

Dossier: destigmatisering

In Nederland – zo stelt artikel 1 van de Nederlandse grondwet – behandelen we iedereen in gelijke gevallen op dezelfde manier. Dit betekent dat discriminatie op welke grond dan ook niet is toegestaan. Dit wordt nog eens bekrachtigd in het VN Verdrag waarin – in artikel 5 – alle discriminatie op grond van (o.a.) de psychische aandoening wordt verboden. De leden en Valente stuiten in communicatie en samenwerking rond hun cliënten niettemin vaak op vooroordelen en weerstand.

We verzamelden op deze pagina daarom zo veel mogelijk informatie en praktische tools om onze leden te ondersteunen bij hun rookvrijbeleid. Heb je opmerkingen, vragen of aanvullingen? Of goede voorbeelden waar andere organisaties wat aan kunnen hebben? Laat het ons weten.

Destigmatisering en psychische kwetsbaarheid in de kennisbank van Valente

(Nieuws)berichten van Valente over destigmatisering en psychische kwetsbaarheid

Tips & tools voor destigmatisering

Samen sterk zonder stigma

Tussen 2011 en 2021 ontwikkelde Samen Sterk zonder Stigma vele diverse praktische tools om te werken aan destigmatisering. SSzS bestaat als zodanig niet meer, maar dat tools gelukkig nog wel:

Module destigmatisering voor professionals

“Professionals staan vaak te weinig stil bij de vraag of zij zelf (onbewust) stigmatiseren en daardoor kan het zijn dat zij hun rol niet pakken. Juist vanuit de ggz, dat wil zeggen patiënt, naaste en professional gezamenlijk, kan men iets aan stigmatisering doen. Elke zorgaanbieder zou een intrinsieke waarde moeten hebben om stigma te willen verminderen en hier dan ook aandacht aan te schenken in de behandeling.”

Meer informatie over dit onderwerp:

Linda van den Brink

bestuurssecretaris & coördinator basisnetwerk BW&B

linda.vandenbrink@valente.nl

06 10624341

Thema’s

beschermd en begeleid wonen, strategie, verenigingsmanagement

Meer informatieover Linda van den Brink