Spring naar content

Dossier: rook(vrij)beleid

Sinds 1 juli 2021 moeten alle rookruimtes gesloten worden. Er geldt géén uitzonderingssituatie meer voor de organisaties voor (vrouwen)opvang en beschermd wonen om ‘wachtruimten, kantines, recreatie- of soortgelijke ruimten’ uit te zonderen van het rookverbod. In het Nationaal Preventieakkoord is vastgelegd dat in 2030 de gehele zorg rookvrij is. Hoe zit dat met roken op de eigen kamer door bewoners die daar zorg krijgen? Wat te doen als er geen buitenruimte is en roken op straat overlast geeft volgens buurt en politie?

We verzamelden op deze pagina zo veel mogelijk informatie om onze leden te ondersteunen bij hun rookvrijbeleid. Heb je opmerkingen, vragen of aanvullingen? Of goede voorbeelden waar andere organisaties wat aan kunnen hebben? Laat het ons weten.

Nieuws van Valente over rookvrijbeleid

Tips & tools rookvrijbeleid

Toolkit Rookvrije Zorg

In het Nationaal Preventieakkoord is vastgelegd dat in 2030 de gehele zorg rookvrij is. De website rookvrijezorg.com is ontwikkeld om zorginstellingen hierbij te helpen. Zorginstellingen die al goed op weg zijn met rookvrij worden, hebben daarom hun ervaringen en goede voorbeelden gedeeld op deze website.

In de toolkit staan handige materialen, maar ook filmpjes waarin zorgprofessionals van rookvrije zorginstellingen ervaringen en tips delen.

10 tips om rookvrijbeleid verder te brengen

  1. Stel een of meerdere aandacht functionarissen aan binnen de organisatie. De aandachtfunctionaris denkt actief met cliënten, medewerkers en locaties mee en is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en tools op het gebied van rookvrijbeleid.
  2. Stel een mijlpalenplanning op bv. in maand x is locatie x rookvrij.
  3. Kijk wat er per doelgroep en locatie realistisch is. Er zullen groepen zijn waarvoor sommige stappen (nu nog niet) haalbaar zijn.
  4. Faciliteer cliënten en medewerkers door bijvoorbeeld een stoppen met roken cursus aan te bieden, stoptober onder de aandacht te brengen en te begeleiden bij hulp via de zorgverzekering.
  5. Maak het rookvrijbeleid onderdeel van de overeenkomst, het begeleidingsplan en/of de leefregels.
  6. Onderbouw de keuzes voor beleid vanuit brandveiligheid, een gezonde leef- en werkomgeving en bevordering van gezondheid.
  7. Maak het onderwerp bespreekbaar met cliënten en medewerkers. Wie roken er? Wat zijn de verschillende visies? En wat hebben zij nodig?  
  8. Communiceer en werk samen met partners in de buurt, zoals politie, wijkbewoners en GGD. Het kan zijn dat zij nog niet op de hoogte zijn van de nieuwe wetgeving of het nieuwe rookvrijbeleid.
  9. Maak tijdafspraken voor het roken in privé ruimte, bv 1 uur voor een begeleidingsafspraak niet meer roken op de kamer.
  10. Wanneer er sprake is van een eigen buitenruimte, zoals een tuin, kunnen er in die buitenruimte zones worden afgesproken waar roken wel en niet is toegestaan.

Rookvrije zorg in de media

Gedogen of niet?

In verpleeghuis de Blinkert hebben ze dagelijks te maken met vragen rondom roken en gebruik van andere middelen: ‘Cliënten mogen nu nog op het terrein roken, maar dat gaat straks ook verboden worden. Ik weet niet hoe ongehoorzaam ze dan gaan worden. We hebben interne rookruimtes al gesloten en dat blijkt ‘te doen’ te zijn in de zomer. Maar we weten nog niet hoe dat in de winter gaat of als het keihard gaat regenen. Dat kan best nog vervelend gaan worden.’

Rookvrijbeleid in de agenda

Geen items gevonden

Meer informatie over dit onderwerp:

José Weststrate

beleidsadviseur

jose.weststrate@valente.nl

06 45473686

Thema’s

kwaliteit & onderzoek, participatie, landelijke onderzoeksagenda

Meer informatieover José Weststrate