Spring naar content

‘Als je je als hulpverlener focust op de hulpvraag, dan help je een gezin niet’

02 juni 2024

Hulpverlener Sarah ziet de afgelopen jaren steeds meer gezinnen die in armoede leven. De gevolgen zijn groot. Een gezin dat in armoede leeft heeft continue stress en zorgen. Ze komt vaak bij gezinnen waarbij opvoedings- en ontwikkelingsproblemen spelen, veroorzaakt door armoede. ‘Als je je als hulpverlener enkel en alleen focust op de hulpvraag, dan help je een gezin niet. Ouders zijn niet ontvankelijk voor hulpverlening als ze geldzorgen hebben. Pak eerst de financiën aan, en ga dan pas met de rest aan de slag.’

‘Als hulpverlener binnen het lokale toegangsteam kan ik al mijn dagen vullen met het ondersteunen van gezinnen die te kampen hebben met financiële uitdagingen. Het is een realiteit die veel te vaak verborgen blijft, maar de gevolgen van armoede in gezinnen zijn echt heel erg groot. Het beïnvloedt niet alleen de financiële stabiliteit, maar ook het dagelijks leven en de toekomstperspectieven van deze families.

Ik vind het belangrijk dat ik deze gezinnen goed kan ondersteunen. Zo heb ik om mijn vaardigheden te verbeteren en mijn kennis up-to-date te houden, ook de e-learning Armoede & Schulden van Valente gevolgd. Deze ervaring heeft mijn begrip verdiept en me nieuwe tools en perspectieven gegeven om effectiever te kunnen helpen. Het toepassen van deze inzichten in mijn werk met Davey, Judith en andere cliënten heeft me geholpen om op een meer doelgerichte manier ondersteuning te bieden. Ik geloof sterk in het belang van voortdurende educatie en het up-to-date houden van mijn kennis om de mensen die ik help zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Wat ik zie in gezinnen die te maken hebben met armoede is hartverscheurend. Het raakt niet alleen de financiën, maar heeft een enorme impact op elk aspect van hun leven. Kinderen worden geconfronteerd met de zorgen van hun ouders en dat hun leven er anders uit ziet als die van leeftijdsgenootjes, terwijl ouders dagelijks worstelen met stress en de druk om de eindjes aan elkaar te knopen. De emotionele tol van armoede is vaak onzichtbaar maar diepgaand; het beïnvloedt zelfvertrouwen, mentale gezondheid en het vermogen om met optimisme naar de toekomst te kijken.

Mijn ervaringen met gezinnen hebben me laten zien dat het niet alleen draait om financiële ondersteuning. Het gaat ook om empathie, begrip, en het bieden van de juiste tools en begeleiding om deze gezinnen te helpen bij het doorbreken van de cyclus van armoede. Dit werk is niet alleen mijn baan, het is een missie om een verschil te maken in het leven van mensen die het hard nodig hebben.’

Ben jij een professional en kom jij tijdens je werk in contact met mensen die geldproblemen hebben? Dan is de e-module Armoede & Schulden iets voor jou! Deze gratis module geeft je tips en handvaten hoe je cliënten met financiële zorgen en problemen het beste kunt ondersteunen. De e-learning is gratis te volgen, en op elk moment dat het jou uitkomt. Ga aan de slag!

www.e-learning-begeleiding-in-geld.nl

Contact hierover?

Bianca Bouter

senior beleidsadviseur

bianca.bouter@valente.nl

06 10 34 58 35

Thema’s

armoede & schulden

Meer informatieover Bianca Bouter