Spring naar content

Blog: blijven worden

13 maart 2023

Naast haar werk als directeur van Valente, doet Esmé Wiegman een deeltijdstudie HBO Theologie. Onderdeel van haar studie waren een stage en onderzoek bij RIBW Overijssel.

‘Mijn stage is afgelopen en heeft een positieve beoordeling gekregen (zie blog over het stage-onderzoek). In het kader van mijn studievoortgang is dat natuurlijk goed nieuws. De studiepunten zijn bijgeschreven. Nog drie studie-onderdelen te gaan naar de eindstreep. Dat moet gaan lukken. Voor de zekerheid heb ik een paar keer de rekensom gemaakt hoeveel studiepunten ik via mijn vrije ruimte nog moet binnenhalen. Ik voel me een echte student met mijn puntenlijsten en deadlines.

Maar wat mis ik mijn stagemomenten! Er is een gat gevallen in mijn leven. Mijn avonden breng ik door in huis, schrijvend aan allerlei laatste studieverslagen. Ik drink geen koffie meer met cliënten in de gezamenlijke huiskamer. Ik wandel niet meer met cliënten en kan niet meer luisteren naar hun levensverhalen. Ik ben geen getuige meer van hun herstel, of soms van hun terugval.

Heel soms kom ik iemand van een van mijn stagelocaties tegen op straat, tijdens mijn rondje hondje. Dan praten we gewoon even bij als goede buren. En soms gaan die gesprekken heel diep. Dan is er sprake van ‘hondenpastoraat’, zoals een dergelijk gesprek tussen hondenuitlaters in theologisch jargon heet. Het kan dan zomaar gaan over wat ons ten diepste bezighoudt.

Ik zwaai naar J. bij de bushalte. We wisselen een blik van herkenning en groet als W. met zijn scootmobiel door de straat rijdt en ik bijna onherkenbaar ben in mijn hardloopkleren. Ik sprak C. even toen zij haar afval naar de container bracht. Ze vertelde dat ze geniet van haar naailes en showde haar zelfgemaakt jurk.

Aan het gemis heb ik een actie verbonden. Ik heb me aangemeld als vrijwilliger bij RIBW Overijssel. Sommige mensen verklaren me voor gek. Heb ik m’n handen niet vol aan mijn 32 uren per week bij Valente? Dat is toch ook zinvol werk waarbij ik onder mensen ben? Dat is zeker het geval en ik geniet enorm van mijn werk. Maar wat is het mooi om af en toe even heel dicht bij mensen te mogen komen; om op de werkvloer te ervaren wat er speelt, wat er nodig is. Ontmoetingen in het klein zijn van grote betekenis. Deze ontmoetingen vormen tegelijk ook het verhaal van Valente. Dit zijn de mensen voor wie we ons werk doen. De stem van deze mensen wordt zo slecht gehoord in onze samenleving.

Af en toe blader ik door de aantekeningen die ik tijdens mijn stagemomenten heb gemaakt en kom ik uitspraken tegen die blijvend indruk op me hebben gemaakt. Een van de mooiste is: ‘Ik begin steeds meer op mezelf te lijken.’ Het past bij het motto van RIBW Overijssel: worden wie je bent. Ten diepste gaat het om weten wie je bent. Voor cliënten betekent dat een proces om doorheen te gaan. Maar eigenlijk is het iets waar we als mens allemaal doorheen moeten gaan. Studie en stage hebben mij persoonlijk in dat opzicht veel gebracht. Laten we het zo samenvatten: mijn stage gericht op aandacht voor zingeving was zinnig en ik ben blij dat ik als vrijwilliger verder mag.’

Meer lezen? Je leest hier alle blogs van Esmé.

Contact hierover?