Spring naar content

Blog Esmé: Om in te lijsten

30 mei 2023

Naast haar werk als directeur van Valente, doet Esmé Wiegman een deeltijdstudie HBO Theologie. Daarvoor liep ze stage bij RIBW Overijssel, waar ze nu vrijwilligerswerk doet. Ze blogt over wat haar opvalt of bezighoudt.

‘Een van de eerste dingen die me altijd opvallen als ik de woning of de kamer van een cliënt binnenstap, zijn de foto’s aan de muur, of juist het ontbreken van foto’s. Tijdens een kennismaking wordt al snel duidelijk welke rol (de afwezigheid van) familie speelt in het leven. In de afgelopen maanden heb ik in een serie gesprekken met een cliënt veel gesproken over de betekenis van het gezin waarin ze is opgegroeid. Van dat verhaal werd je niet vrolijk. En toch hadden de familieleden een prominente ingelijste plek in haar woonkamer.

Het laatste gesprek hebben we afgerond met het opruimen van sommige foto’s. Het verleden kun je niet uitwissen. Maar foto’s kun je wel opruimen. Het boek van het verleden kun je sluiten, in plaats van dat het elke dag dwingend opengeslagen midden op tafel ligt. De fotolijstjes heb ik samen met de cliënt gevuld met andere foto’s, van betekenisvolle momenten, en die hebben een prominente plek in de huiskamer gekregen.

Groepsfoto

Tijdens een recent werkbezoek bij een van de leden van Valente vielen me de foto’s op in de kamer van W. We hadden hem in de gezamenlijke huiskamer al gesproken. Uit zijn verhaal werd duidelijk dat zijn oude moeder en zijn zoon een belangrijke reden waren om een streep te zetten door zijn alcoholverslaving. Toen hij met gepaste trots zijn appartement liet zien, vielen de foto’s van deze belangrijke mensen in zijn leven op. Ze hadden een mooie plek in de ruimte die hij sfeervol had ingericht met meubeltjes van de kringloop.

Ook een andere ingelijste foto viel op. Het was een groepsfoto van vrolijke mensen aan een tafel. W. vertelde dat het de medewerkers van de organisatie waren die veel voor hem hebben betekend in hun begeleiding. Ik was er even stil van. Na afloop van het bezoek bedacht ik hoe waardevol je werk kan zijn. Zo waardevol en gewaardeerd door anderen… om in een lijstje te doen. 

Ervaringsverhalen

Foto’s zeggen vaak meer dan woorden. Kim van de Wetering, communicatieadviseur bij Valente, is ook fotograaf. Het resultaat van haar werk was al te zien tijdens het Valente Festival eind vorig jaar; een portretserie getiteld ‘Hel, herstel, held’. Deze portretten werden vorige week ook geëxposeerd tijdens de Dag van de Forensische Zorg, waar ze veel reacties opriepen. De foto’s zijn prachtig en de moeite van het inlijsten waard. Ze vormen een veelzeggende illustratie bij de ervaringsverhalen die bij de portretten horen.

En zo komen er in ons werk tal van verhalen voorbij van mensen die ingewikkelde dingen meemaken en tegelijk blijk geven van grote wilskracht en veerkracht. Het zijn stuk voor stuk verhalen die een lijstje verdienen. Een lijstje met een prominente plek aan de muur, omdat hun leven de moeite van het leven en vermelden waard is.’

Meer lezen? Je leest hier alle blogs van Esmé.

Meer over het portretproject ‘Hel, herstel, held’ vind je hier.

Contact hierover?