Spring naar content

Portretproject met ex-gedetineerden

Hersteld: Hel, herstel, held

Cliënten in de forensische zorg hebben niet zelden een verhaal waarin opgroeien met huiselijk geweld, trauma en andere psychische pijn de rode draad vormen. Ergens in detentie en zorg komt vaak een keerpunt – sommigen worden zelfs hulpverlener en zetten hun ervaring in als iets positiefs. In deze portretserie komen ex-gedetineerden in beeld: wat is het verhaal achter het strafblad? Wat hielp hen door hun slechtste momenten, en waar staan ze nu? ‘Hersteld’ is een lopend project.

Van elke geportretteerde worden steeds drie foto’s gemaakt. Voor de eerste foto bezoeken we een plek die voor hen symbool staat voor die donkere periode, de hel. Voor de een was dat de plek waar ze vast zaten, voor de ander een rijtjeshuis waar in hun jeugd het zaadje werd geplant voor pijn en eenzaamheid – en voor de destructieve manier om ermee om te gaan.

Daarna delen ze iets wat belangrijk was voor hun ommekeer en herstel. Wat dat was loopt uiteen, maar bij allemaal ging dat gepaard met echt contact met een ander.

De derde foto is een portret dat de mooie persoon laat zien die na die periode tevoorschijn is gekomen. Het valt op hoe zacht elk van hen uit hun ogen kijkt. Niet soft of week, maar alsof ze al die hardheid van vroeger echt hebben overwonnen en hun kracht niet halen uit hardheid maar uit vergeving.

Bekijk de portretten en verhalen:

Piet
Niel
Jay
Frank
Lianne
Ramon

In het voorjaar van 2023 werd er over Hersteld gepubliceerd in de Bonjo krant en Comeback Magazine. Ook was de serie te zien op het Valente Festival 2022, de Dag van de Forensische Zorg 2023, en hingen twee van de portretten bij een expositie bij VWS. In het najaar van 2023 werd de serie geëxposeerd op het Nazomerfestival van de VNG.

‘Hersteld’ is een lopend project. We ontmoeten heel graag meer mensen die hun verleden achter zich hebben gelaten en hun ervaringen in detentie omzetten in iets positiefs, en willen meewerken aan deze serie. Inzetten van ervaring hoeft niet als ervaringsdeskundige, het kan ook door de manier waarop je in het leven staat en bijvoorbeeld hoe je met je buurt omgaat.
Als je meer wilt weten over de serie of in contact wilt komen met de geportretteerden of de fotograaf, dan kan dat via kim.vandewetering@valente.nl