Spring naar content

Portretten Valente bij VWS, expo geopend voor overleg langdurige zorg

04 juli 2023

VWS exposeert negen portretten van mensen die in de afgelopen jaren cliënt waren bij een van onze leden. Gisteren werd de expositie geopend door Ernst van Koesveld (directeur-generaal langdurige zorg van VWS, minister Conny Helder (Langdurige Zorg), Esmé Wiegman (directeur van Valente), én Orlando, een van de geportretteerden die het woord kreeg. Na de opening vond het bestuurlijk overleg over langdurige zorg plaats – niet alleen over cijfers, maar vooral over mensen.

Goede zorg moet goed geregeld zijn. Vorige maand zijn er daarom bestuurlijke afspraken gemaakt door Valente, de Nederlandse ggz, ZN, VNG, MIND en VWS. De titel van deze afspraken is: passende zorg en ondersteuning voor mensen met een psychische aandoening en een langdurige, intensieve zorgvraag.

Het gaat niet om cijfers maar om mensen. Bij goede zorg ligt de nadruk niet op efficiëntie maar op herstel. Maatwerk. Preventie van problemen om zorg te voorkomen. Niet om instroom te beteugelen, maar omdat het mensen zijn.

Sommige mensen die je ziet op de portretten hebben een Wlz-indicatie. Anderen ontvangen zorg uit de Wmo, of hebben helemaal geen begeleiding meer. Vaak was het een lange weg om de juiste begeleiding en woonplek te vinden. Het mooie aan de gemaakte bestuurlijke afspraken is dat de betrokken partijen niet alleen kijken naar cijfers en het terugdringen van instroom. Ze houden het belang van de mensen achter die cijfers voor ogen.

Zoals Esmé Wiegman bij de opening zei: ‘De opdracht van deze portretten aan ons als beleidsmakers is om randvoorwaarden te realiseren zodat al deze mensen, en de mensen die zij vertegenwoordigen, een betekenisvol leven kunnen leiden.’

Goede zorg is zorg die het best past bij mensen. Enkelen van hen zie je bij deze expositie: mensen, en geen indicaties.

De portretten hangen van 3 t/m 26 juli in het gebouw van VWS, Parnassusplein 5 in Den Haag. Wanneer je het pand binnenkomt vanuit de ingang aan de Zwarteweg is de expositieruimte direct links en vrij toegankelijk.

De portretten zijn gemaakt door Kim van de Wetering, de meeste in opdracht van Valente. Met uitzondering van het portret van Niel en Jay (vrij werk) en Monique (in opdracht van Kwintes).

Contact hierover?

Kim van de Wetering

communicatieadviseur

kim.vandewetering@valente.nl

06 46130039

Meer informatieover Kim van de Wetering

Hester Stokkel

senior beleidsadviseur

hester.stokkel@valente.nl

06 45012878

Thema’s

Wlz

Meer informatieover Hester Stokkel