Spring naar content

Blog Esmé Wiegman: Ander woord voor echtgenoot; drie letters

19 juli 2022

Naast haar werk als directeur van Valente, loopt Esmé Wiegman voor haar deeltijdstudie HBO Theologie stage bij RIBW Overijssel. Deze beschermdwonenorganisatie ondersteunt mensen met een psychische kwetsbaarheid op het gebied van wonen, werken en welzijn, zodat ze hun dagelijks leven zo veel mogelijk zelf vorm kunnen geven. Esmé probeert hieraan bij te dragen met zingevende gespreksvoering.

‘Op een avond ben ik bij E. op bezoek. Hij heeft een goed gevulde boekenkast waar ik mijn ogen door laat dwalen. Op een van de planken staat een kruiswoordpuzzelwoordenboek. “Wist jij dat ega het drieletter woord is voor echtgenoot?” vraagt hij. Ja, het woord ega ken ik. “Dat is waar ik het vanavond met je over wil hebben: ik zou graag een ega willen hebben.” En zo zijn we bij het thema relaties aangekomen. Razendsnel laat ik mijn gedachten gaan over wat ik kan betekenen op dit thema. Ik ben geen Yvon Jaspers van Boer zoekt vrouw, die met tassen brieven rond sleept waarbij het voor de boeren simpelweg een kwestie van kiezen is. Wat kan ik als geestelijk verzorger in opleiding betekenen op het terrein van relaties?

Eerst maar eens luisteren naar de verhalen van E. over de relaties die er wel en niet zijn geweest en wat die relaties voor hem hebben betekend. En goed om het woord relatie eens helemaal uit te pluizen. Dat kon ik later die week met een andere cliënt doen. Het leverde een mooie lijst met woorden op waar je warm van wordt en waar je een prachtige kruiswoordpuzzel of woordzoeker van zou kunnen maken: verbondenheid, wederzijdsheid, gelijkwaardigheid, geborgenheid, veiligheid, acceptatie, warmte, hechting. De keerzijde van deze mooie lijst is de ervaring van chronische eenzaamheid, leegte en verlatingsangst.

Om een mens te zijn van wie iemand anders houdt, zijn zelfaanvaarding en zelfliefde belangrijke sleutels. Ik moet denken aan dat gekke liedje van Harrie Jekkers:

Ik hou van mij, want ik ben te vertrouwen
Ik hou van mij, van mij kan ik op aan
Ik hou van mij, op mij kan ik tenminste bouwen
Ik hou van mij en ik laat mij nooit meer gaan!

Het liedje eindigt met de woorden:

want ik hou van jou is niet de sleutel tot de ander
maar ik hou van mij, al klinkt het bot en slecht
want wie van zichzelf houdt, die geeft pas echt iets kostbaars
als ‘ie ik hou van jou tegen een ander zegt.

Luisterend naar de levensverhalen van mensen zie ik veel kostbaars oplichten, veel om van te houden. Al luisterend en pratend zie ik mensen de puzzel van hun leven leggen en opnieuw leggen. Het kan even duren voordat de puzzel af is. Soms ontbreekt er een stukje. Sommige stukjes zijn beschadigd; soms heel erg beschadigd.

Aandacht en liefde zijn van levensbelang. Voor de Zwolse kunstenaar Ronald Westerhuis was het in de coronatijd aanleiding voor een kunstproject met posters waarop met grote letters “Heb lief” te lezen stond. Ik hoop dat de posters nog lang te zien zijn. Het herinnert mij eraan lief te hebben, op elke plek waar ik ben. Heb lief komt eerlijk gezegd ook makkelijker over m’n lippen dan “ik hou van mij”…’

Meer lezen van Esmé? Je leest hier alle blogs over haar stage.