Spring naar content

Helpdesk Ervaringsdeskundigheid van start

01 november 2023

Vandaag, op de Dag van de Ervaringsdeskundige, lanceren vier organisaties de Helpdesk Ervaringsdeskundigheid. Deze krijgt een plek op de nieuwe website www.ervaringskennisplein.nl. Mensen kunnen er terecht voor ondersteuning bij het zoeken, vinden en duiden van informatie over de inzet van ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid.

De helpdesk brengt je in contact met mensen die veel weten over ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid en die kunnen ondersteunen bij het zoeken, vinden of duiden van informatie. Ze kunnen informatie geven, of toelichting geven bij onduidelijkheden rond ervaringskennis. Iedereen kan er met vragen terecht: hulpverleners, ervaringsdeskundigen zelf, cliëntenorganisaties, maar ook gemeenten, teammanagers, onderzoekers of andere geïnteresseerden. De Helpdesk Ervaringsdeskundigheid is onderdeel van een groter platform, het Ervaringskennisplein, dat op 1 februari 2024 helemaal gereed zal zijn.

Ervaringskennisplein

Informatie over ervaringsdeskundigheid is momenteel nog versnipperd en daarom lastig te vinden. Het Ervaringskennisplein, een nieuwe website die momenteel in ontwikkeling is, gaat daar verandering in brengen. Deze website gaat betrouwbare informatie over ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid bundelen en toegankelijk maken voor iedereen. Dat is hard nodig, want de inzet van ervaringsdeskundigen neemt toe en het beroep van ervaringsdeskundige wordt steeds meer geprofessionaliseerd.

Lancering
De Helpdesk Ervaringsdeskundigheid wordt geopend op 1 november, de Dag van de Ervaringsdeskundige. Belanghebbenden kunnen vanaf dat moment via www.ervaringskennisplein.nl met hun vragen en verzoeken om ondersteuning terecht bij de helpdesk. Op dezelfde site is er een sneak preview beschikbaar van het verdere Ervaringskennisplein, dat nog in opbouw is en in de komende maanden wordt ontwikkeld. Op 1 februari 2024, tijdens de conferentie ‘Ervaringsdeskundigheid, géén brug te ver!’, lanceren we het hele Ervaringskennisplein officieel.

De helpdesk en het Ervaringskennisplein zijn het resultaat van samenwerking tussen de Vereniging van Ervaringsdeskundigen (VvEd), Valente, MIND en Movisie.

Wat is ervaringsdeskundigheid?
Ervaringskennis is, naast praktijkkennis en wetenschappelijke kennis een belangrijke kennisbron, waarvan de waarde steeds breder wordt erkend. Ervaringskennis wordt verkregen door ondervinding, die heeft geleid tot inzicht en betekenis. Wanneer ervaringskennis is verrijkt met ervaringskennis van anderen, spreken we over collectieve ervaringskennis. Ervaringsdeskundigen zetten hun collectieve ervaringskennis steeds vaker in. Daarbij maken ze gebruik van competenties die ze opdoen door training, opleiding en praktijkervaring.  Ervaringsdeskundigen worden steeds vaker en breder ingezet. Bijvoorbeeld bij het aanpakken van huiselijk geweld of bij het meedenken over het omgaan met ‘opgroeien in armoede’.

Contact hierover?

Linda van den Brink

bestuurssecretaris & coördinator basisnetwerk BW&B

linda.vandenbrink@valente.nl

06 10624341

Thema’s

beschermd en begeleid wonen, strategie, verenigingsmanagement

Meer informatieover Linda van den Brink