Spring naar content

Blog Esmé Wiegman: Rode vlaggen gemist

13 juni 2024

Esmé Wiegman is directeur van Valente. Ze blogt over wat haar opvalt of bezighoudt in haar werk.

‘Afgelopen week was er veel aandacht voor het plan van aanpak “Stop Femicide!”. Vanuit Valente hebben we positief gereageerd op het verschijnen van dit plan, waarin eindelijk erkenning is dat intieme terreur als gendergerelateerde vorm van partnergeweld effectiever aangepakt kan en moet worden. In dit plan is aandacht voor preventie, hulpverlening, strafrecht en nazorg. Vanuit Valente hebben we nog wel wat aanvullende wensen, die we onder aandacht zullen brengen van Kamerleden en (toekomstige) bewindspersonen.

De presentatie van het rapport, waarbij de eerste exemplaren werden overhandigd aan Barbara Godwaldt en Lena Olivier, was indrukwekkend. Met ingehouden maar zichtbare emotie droeg Barbara het rapport op aan alle slachtoffers, waaronder haar zus.

De dag na de presentatie ontving ik persoonlijk een mail van iemand die ik jaren geleden eens had gesproken. Ik werkte toen nog niet bij Valente en van de term intieme terreur had ik nog nooit gehoord. Ik herinner me wel dat ze me wat had toevertrouwd over waar ze in haar relatie tegenaan liep. Ik weet niet meer wat ik toen tegen haar heb gezegd. In haar mail gaf ze kort weer wat de afgelopen jaren was gebeurd: over haar vlucht en over haar strijd tot op de dag van vandaag, verlangend naar recht en erkenning. Die strijd is stressvol en spannend. Het gedrag van de geweldspleger is ongrijpbaar. Emotioneel en financieel wordt ze kapot gemaakt.

Dit persoonlijke mailtje raakte me diep. Ik voelde me verpletterd en machteloos bij het lezen over zoveel onrecht, schade en verdriet. Ik realiseerde me dat ik jaren geleden, tijdens dat ene gesprek, geen enkele rode vlag heb gesignaleerd in al m’n onwetendheid en onbekendheid over intieme terreur en femicide: de manipulatie, de controledwang en de bezitterigheid door de partner. Binnenkort spreek ik haar en zullen we van gedachten wisselen.

Ik realiseer me ook dat ik vast niet de enige ben die rode vlaggen heeft gemist. Het is een onderwerp dat iedereen het liefst ‘weg wenst’, omdat het té erg is om je voor te stellen dat het thuis zó mis kan gaan. Dat het zo mis kan gaan bij mensen die je kent. Dat komt te dichtbij, jaagt angst aan en dan is onze natuurlijke, menselijke aard om je ervoor af te willen sluiten en weg te kijken. In welke vorm dan ook, onderschatten of bagatelliseren is één van die afsluitingsmechanismen voor te erge dingen.  Ik hoop echt dat we met de inspanningen van de afgelopen maanden en jaren een onomkeerbaar proces hebben ingezet. Ik sta achter de leus #stopfemicide en #nieteenmeer.’

Naast haar werk als directeur van Valente, deed Esmé Wiegman een deeltijdstudie HBO Theologie. Deze rondde ze in de zomer van 2023 af. Tijdens haar studie liep ze stage bij RIBW Overijssel, waar ze nu vrijwilligerswerk doet. Ze blogt over wat haar opvalt of bezighoudt.

Meer lezen? Je leest hier alle blogs van Esmé.

Contact hierover?