Spring naar content

Valente bij FEANTSA Forum, Jules van Dam nieuwe president

20 juni 2024

Op 17 en 18 juni j.l. vond in Wenen het FEANTSA Forum plaats. Er was veel belangstelling, waardoor er al weken tevoren niet meer aangemeld mocht worden. Tijdens het congres werd ook de nieuwe president van FEANTSA gekozen, en dat werd Jules van Dam, bestuurder bij Valente-lid De Tussenvoorziening.

Het was een interessant congres met uiteraard veel aandacht voor huisvesting in al zijn facetten. Vanuit Valente was beleidsadviseur Ineke Baas aanwezig, samen met Jules van Dam. Treffend door hen beluisterd citaat: ‘Als Housing First een medicijn tegen kanker zou zijn, zouden we zeggen dat we de definitieve oplossing gevonden hebben, met een succespercentage van 85%’. Er was ook veel belangstelling voor de workshop over gemengd wonen vanuit De Tussenvoorziening.

De OESO gaf een fantastische presentatie over het model dat zij gebouwd hebben, waarbij van alle aangesloten landen het aantal dakloze mensen wordt bijgehouden en de beleidsinzet plus de mate waarin die succesvol is. De strijd tegen dakloosheid begint zo langzamerhand mainstream te worden.

De komende jaren zal migratie in combinatie met de nieuwe politieke wind in Europa veel aandacht vergen van de opvangsector. We houden preventie en aanpak van dakloosheid op de agenda; met aandacht voor netwerkversterking, trauma informed care; het belang van toegang tot de ggz en verslavingszorg, ETHOS (niet schatten maar tellen) en last but not least de centrale rol in deze van de sociaal werker.

Op de eerste dag van het congres werd Jules van Dam, bestuurder van de Tussenvoorziening, gekozen tot president van FEANTSA. Na Valente-collega Rina Beers (van 2011 tot 2013) is hij daarmee de tweede Nederlandse voorzitter. Over zijn benoeming zei hij: ‘Samen met de vertegenwoordigers van de andere landen werken we er hard aan om de dakloosheid in heel Europa te kunnen beëindigen.’

Volgend jaar juni 2025 is het FEANTSA Forum in Athene. Er wordt gezocht naar een plek voor minstens 500 bezoekers. Let op de vooraankondigingen t.z.t.

De Research Conference van FEANTSA in september 2025 wordt in Utrecht georganiseerd door Hogeschool Utrecht, Valente en FEANTSA.

Contact hierover?

Ineke Baas

senior beleidsadviseur

ineke.baas@valente.nl

06 20756860

Thema’s

maatschappelijke opvang, wonen

Meer informatieover Ineke Baas