Spring naar content

Video-interviews ervaringsdeskundigheid in de bajes: ‘Benut die tijd’

04 februari 2021

Voor het Festival Forensische Zorg (26 januari 2021) interviewde Valente drie ervaringsdeskundigen in de forensische zorg. Paola Buitelaar, zelf ervaringsdeskundig beleidsadviseur bij Valente, sprak drie mannen die in het verleden hebben vastgezeten. Ze vertellen alle drie hoe ze in de criminaliteit raakten, hoe hun ervaring was als cliënt in de forensische zorg én hoe ze die ervaring nu inzetten om anderen te helpen. Drie verhalen waar elke fz-zorgverlener wat aan heeft.

Dit is het verhaal van Niel:


Bekijk ook:


Als geen ander weten ervaringsdeskundigen en cliënten uit eigen reflectie wat het herstel bevordert of juist kan belemmeren. Samen met de leden versterkt Valente versterkt de herstelgedachte en het nut van breed gedragen inzet van ervaringsdeskundigheid.
Het publieke stigma op mensen in kwetsbare posities kan betekenen dat mensen het zoeken van hulp uitstellen of hun klachten verbergen, en dat kan zorgen voor exclusie van deze mensen in de samenleving. Voor (ex-)forensische cliënten geldt dat ze vaak te maken hebben met een dubbelstigma, namelijk de psychiatrische problematiek en/of een handicap en het forensisch verleden.
Valente zet zich in voor destigmatisering en de positieve inzet van deze ervaringskennis in het herstel van andere (forensische) cliënten. Of zoals Piet zegt: ‘Er is zo veel tijd in de bajes, laten we die beter benutten.’

Deel dit bericht: