Spring naar content

Blog Esmé Wiegman: Pluk de dag

16 april 2024

Esmé Wiegman is directeur van Valente. Ze blogt over wat haar opvalt of bezighoudt in haar werk.

‘Met enige regelmaat verzorg ik tegenwoordig een koffie-met-gesprek-moment op een beschermd wonen locatie in Zwolle waar ik eerder stage liep. Fijn om weer terug te zijn op deze plek en mensen terug te zien. Dat is wederzijds, heb ik gemerkt.

De grootte van de groep, de duur van het moment en de precieze invulling is altijd een beetje afwachten. Niet stevig sturen, maar laten gebeuren heb ik inmiddels geleerd. Zin in koffie heeft iedereen wel, maar een vorm van georganiseerd gesprek niet. Het enige wat ik kan doen is drempels zo laag mogelijk laten en uitnodigend zijn om aan het gesprek mee te doen.

Fotokaarten, met op de achterkant een uitspraak, vormen deze keer de uitnodiging voor een gesprek. Welk beeld spreekt je aan en waarom? De woorden op de achterkant van de kaartjes leveren ook mooie gespreksstof op: ‘Je kunt het’, ‘Volg je hart’, ‘Regen of zonneschijn’. De voorkeur van A. gaat nadrukkelijk uit naar regen: “Donkere wolken zijn mooi.” Ik realiseer me dat licht en schaduwzijden bij elkaar horen.

Voor ik het weet is de kring om de tafel groter geworden en worden kaarten soms naar elkaar toe geschoven: “Deze vind ik echt bij jou passen.” We bewegen met elkaar heel gemakkelijk naar de diepte en dan weer naar de oppervlakte.

Ik heb een foto van een bloem gekozen. Achterop staat de tekst: Pluk de dag. “Kun jij dat?”, vraagt L. aan mij. Dat is een goede vraag. Ik ben er niet zo goed in. Vandaag ben ik vaak al met morgen en volgende week bezig. Plannen, scenario’s uitdenken, anticiperen, proactief zijn. Dit koffiemoment brengt me naar het nu. De mensen om me heen kunnen dit veel beter dan ik: de dag plukken, en soms de dag nemen zoals die is; genoeg hebben aan vandaag. Volg je hart gaat niet over de toekomst, maar over het nu, om stil bij te staan. Wat is er in je hart te vinden om te waarderen en trouw aan te zijn?

Een foto van stenen leidt naar de vraag of hard zijn hetzelfde is als krachtig zijn. Zijn emoties tekenen van kracht of van zwakte? Wat laat je zien als je na twee jaar voor het eerst weer je kind ontmoet? Een mooi-weer-lach of een traan?

Ik heb deze morgen het initiatief genomen om fotokaarten op tafel te leggen. Het gesprek is inmiddels overgenomen door de deelnemers zelf en ik neem gewoon deel aan het gesprek. Wat een mooi moment. Pluk de dag! Dat doe ik deze dag. En de opbrengst hoop ik nog lang met me mee te dragen.’

Naast haar werk als directeur van Valente, deed Esmé Wiegman een deeltijdstudie HBO Theologie. Deze rondde ze in de zomer van 2023 af. Tijdens haar studie liep ze stage bij RIBW Overijssel, waar ze nu vrijwilligerswerk doet. Ze blogt over wat haar opvalt of bezighoudt.

Meer lezen? Je leest hier alle blogs van Esmé.