Spring naar content

Dossier: armoede & schulden

Armoede en schulden is een thema waar Valente niet omheen kan. Veel van de cliënten bij onze leden kampen met grote schulden, dat geldt zowel voor Beschermd Wonen, vrouwenopvang als maatschappelijke opvang. We werken met zoveel mogelijk partners samen om aandacht te vragen voor dit thema.

Op deze pagina bundelen we zo veel mogelijk content rondom het thema armoede en schulden. Deze content bestaat uit:

  • Relevant nieuws (van onszelf, van onze leden en vanuit de media)
  • Tips & tools
  • Gerelateerde kennisbankitems
  • Veelgestelde vragen over dit thema

E-learning
In juni 2023 lanceerde Valente de e-learning ‘Begeleiding in Geld’. Deze gratis training is gericht op zorgprofessionals. De e-learning is gemaakt ter ondersteuning van begeleiders in de opvang, beschermd wonen en vrouwenopvang alsmede ambulante begeleiders en wijkteammedewerkers. Professionals worden steeds vaker geconfronteerd met cliënten met financiële problematiek en willen hiermee aan de slag gaan. Met deze online training wordt je toegerust om cliënten met schulden te begeleiden.
Je vindt de e-learning hier

Nieuws van Valente en onze leden over armoede & schulden

Interviews en animatie Weg uit de schulden

Echt inzicht in hoe iemand in de schulden komt krijg je het best door een verhaal. Valente maakte daarom in samenwerking met de NVVK een animatiefilm met interviews: Weg uit de schulden. Het verhaal van Jos – een gemiddeld verhaal – laat zien hoe de problemen snel kunnen vergroten. Bekijk hier de trailer:

Armoede & schulden in onze kennisbank

Tips & Tools Valente

Tips & Tools van leden en de rijksoverheid

Veelgestelde vragen over armoede & schulden

Iedere volwassene heeft een eigen betaalrekening nodig om mee te kunnen doen in de maatschappij. Alle volwassenen in Nederland hebben ook recht op een basisbankrekening om deel te kunnen nemen aan het betalingsverkeer.

Een bank mag een aanvraag voor een basisbetaalrekening alleen weigeren wanneer er sprake is van een wettelijke weigeringsgrond. Dat is het geval als de aanvrager als een rekening bij een andere bank heeft lopen, in de afgelopen acht jaar onherroepelijk is veroordeeld voor een financieel misdrijf of een bankrekening in de afgelopen twee jaar in opgezegd vanwege strafbare feiten.
Indien een (schuld)hulpverlener betrokken is, kan een klant waarop wettelijke weigeringsgronden van toepassing zijn (meestal!) wel aanspraak maken op een basisBANKrekening (oftewel een convenantrekening).

Lees hier verder

Steeds meer cliënten komen in de problemen met de energierekening. Ook bij cliënten die uitstromen en een nieuw contract af moeten sluiten zien we dat de maandbedragen steeds vaker niet in het budget passen.

Lees hier verder

Informatiebronnen over dit onderwerp

Nieuws uit de media