Spring naar content

Blog Esmé Wiegman: Uit m’n bubbel

07 maart 2024

Esmé Wiegman is directeur van Valente. Ze blogt over wat haar opvalt of bezighoudt in haar werk.

‘Laatst las ik het voorpaginanieuws in het Nederlands Dagblad (vrijdag 23 februari 2024) dat hoogopgeleiden in een bubbel leven. Onderzoek naar segregatie laat zien dat rijke Nederlanders vooral mensen ontmoeten die op hen lijken. Als je rijk bent en alleen maar rijken om je heen hebt, kan dat ertoe leiden dat je minder kennis hebt hoe het in Nederland werkt. Dat werkt kansenongelijkheid in de hand en het leidt tot meer polarisatie. Dit biedt nog eens een hele andere kijk op het probleem van achterblijvende integratie van sommige groepen in ons land. Als groepen elkaar nauwelijks tegenkomen en tegelijkertijd andere kansen in het leven hebben, dan zet dat de samenleving onder druk. Mensen gaan minder naar elkaar luisteren.

Als ik dit op me in laat werken en nadenk over hoe we die polarisatie kunnen tegengaan, zie ik heel mooie vergezichten ontstaan: kleinschalige opvang- en beschermdwonenvoorzieningen tussen de kavels waarop vrijstaande woningen staan. Ik zie mogelijkheden voor woningdelen en ‘Onder de pannen’. Ik zie contactmomenten en een hele ander ‘look-and-feel’ bij de buurtbarbecue.

De praktijk is weerbarstig. Tientallen jaren verwaarlozing van het volkshuisvestingsbeleid is niet zomaar opgelost. Angst en onzekerheid over de toekomst maken de afstand tussen ik en de andere ander alleen maar groter. Vanuit Valente mag ik bijdragen om het voor onze doelgroepen ietsje beter te krijgen: bijdragen aan een thuis voor iedereen en meer bestaanszekerheid. Wat mij betreft betekent dat niet alleen individuele oplossingen met voor elk mens een huis. Ik hoop dat de samenleving weer meer een thuis wordt voor iedereen, waar mensen uit verschillende bubbels elkaar ontmoeten.

Ook mijn privé-tijd biedt kansen: naast ontmoeting met mijn bubbel-vrienden, kan ik mijn huis ook openzetten voor anderen. Deze week zijn we gestart met het bieden van deeltijd-pleegzorg. En ik ben blij met alle nieuwe contacten die ik tijdens m’n studie en stage heb opgedaan. De cliënt die me confronteerde met mijn vooroordelen. Cliënt J. die me leerde dat het soms beter is te luisteren (of te zingen) dan vragen stellen. H. die me – en mijn oordeel – een spiegel voorhield.

Laatst kwam ik N. tegen bij het boodschappen doen, ook haar had ik ontmoet in mijn stage. ‘Kom je nog eens koffiedrinken?’ vroeg ze. Dat ga ik doen, we hebben inmiddels al een afspraak.

Ik hoop dat ik kan bijdragen aan het verminderen van de afstand tussen mij en anderen die minder kansen hebben gehad dan ik. Zij helpen mij in elk geval, omdat ze me uit mijn bubbel halen en een veel meer diverse samenleving laten zien.’

Naast haar werk als directeur van Valente, deed Esmé Wiegman een deeltijdstudie HBO Theologie. Deze rondde ze in de zomer van 2023 af. Tijdens haar studie liep ze stage bij RIBW Overijssel, waar ze nu vrijwilligerswerk doet. Ze blogt over wat haar opvalt of bezighoudt.

Meer lezen? Je leest hier alle blogs van Esmé.

Contact hierover?